Jdi na obsah Jdi na menu
 


Airedale terier (Erdelteriér)

ANGLICKÝ NÁZEV:
Airedale Terrier, Erdelteriér

Fotky: Airedale terier (foto, obrázky)

 

 


PŮVOD:
Jde o plemeno služebních psů, vyšlechtěné ve druhé polovině 19.století ve Velké Británii, v hrabství Yorkschir, v údolí řeky Eir, od které také dostalo svoje pojmenování.
V roce 1882 bylo plemeno poprvé zapsáno do plemenných knih města Birminghamu. Na formování plemene se možná podílel Otterhaund a některá jiná plemena starých anglických loveckých psů. Předci Airedale Terriera se drželi pro hon jezevce, králíka a jiné zvěře a pro boj s malými dravci. Ale nádherné vrozené schopnosti časem zmizely. Teď je to spíše služebních pes, vykonávající i několik vojenských povolání, například záchranáře, spojaře, pátracího psa, minohledače. V době míru se využívají pro vyhledávání na celnicích a také jako sportovní psi. S úspěchem vystupuje na výstavách.


POPIS:
Airedale Terrier je největší mezi teriéry. Je kompaktní postavy, svaly jsou vyvinuté. Hlava je dlouhá, suchá, klínovitá, s plochými lícními kostmi. Uši jsou nevelké, trojúhelníkové, visí na chrupavkách. Končetiny jsou rovné, stojící vedle sebe. Ocas je posazený vysoko, držící se vzhůru.


VÝŠKA:
Pes má v kohoutku 58 až 61 cm.
Fena má v kohoutku 56 až 59 cm.


VÁHA:
Kolem 25 kg.


SRST:
Srst je hustá, pevná, drátkovitá. Zbarvení: rezavě hnědé s černými, záda jsou černá nebo šedá. Airedali se pouze trimují.


CHARAKTER:
Je to aktivní, temperamentní, chytrý a odměřený pes. Vynikající plavec. Mezi teriéry se Airedale Terrier projevuje jako pes, který se nejvíce hodí pro výcvik. Vhodný je pro strážní i hlídací službu.


PÉČE:
Pro účast na výstavách je nutné psa přiměřeně trimovat.


PLEMENO:
FCI III. - Teriéři.
Sekce 1 - Velcí a střední teriéři.

Fotky: Airedale terier (foto, obrázky)
OFICIÁLNÍ ZKRATKA V ČR :
AT

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Discover the Ultimate Guide to Crypto Trading Platforms!

Darrickfub, 18. 3. 2024 1:45

Hey everyone! I've just stumbled upon an fantastic website that's all about crypto markets. If you're looking to dive deeper into the world of crypto, this might be the ideal place for you!

The site (https://cryptoairdrops.ru/) offers in-depth analysis of numerous cryptocurrency platforms, including fees, security measures, available cryptocurrencies, and user experience. Whether you're a novice just starting out or an advanced user, there's something for everyone.

What I found particularly useful was their side-by-side comparisons, which made it super easy to assess different exchanges and find the one that best fits my needs. They also cover the latest news in the crypto world, which keeps you up-to-date on all the latest happenings.

If you're interested in getting into crypto trading, I highly recommend checking this site out. It's packed with valuable information that can help you make informed decisions in the dynamic world of cryptocurrency.

Let's dive into it and help each other out! Would love to hear your thoughts and experiences with different exchanges as well.

foxterier hladkosrstý

Cerrynka, 25. 8. 2009 14:20

miluju eldoše taky si jednoho pořídím kukni se na moje stránky www.agilitykolie.estranky.cz dekuju moc ))