Jdi na obsah Jdi na menu
 


Irský jemnosrstý pšeničný teriér (Irish Soft Coated Wheaten Terrier)

ANGLICKÝ NÁZEV:
Irish Soft Coated Wheaten Terrier

Fotky: Irský jemnosrstý pšeničný teriér (foto, obrázky)


PŮVOD:
Irský jemnosrstý pšeničný teriér je jedním z významných teriérů Irska (původem ze 17.století), který má legendární historii a kterou se Irové velmi honosí. Tato pověst říká, že když koráby španělské Velké armády se dostaly až k břehům Irska, aby se zde vylodili, objevili modré psy jako nebe, kteří se počítají za předky pšeničného teriéra. Toto plemeno nekřížilo krev s jinými teriéry a proto si ochránilo panenskou čistotu. Plemeno je všeobecně nadáno: pase skot, výborný strážce domu i stáje, chytá hlodavce. Šíří se do Velké Británie, USA a jiné země Evropy.


POPIS:
Irský jemnosrstý pšeničný teriér je plemeno loveckých psů. Krásný, urostlý, kompaktní pes středních rozměrů. Hlava je úměrná, přiměřeně dlouhá s mírným přechodem od plochého čela k ne příliš dlouhému čumáku. Čenich nosu je černý, velký. Uši malé, trojúhelníkové, visící. Oči tmavé, malé s temnými víčky. Ocas není příliš tlustý, vysoko posazený.

VÝŠKA:
V kohoutku
u psů 46-48 cm,
pro feny o něco miň.

 
VÁHA:
u psů 15,8-18 kg,
pro feny o něco miň.


SRST:
Irský jemnosrstý pšeničný teriér se honosí pšeničnou, měkkou proudící srstí, zlehka volnou, připomínající pšeničné pole ve větru. Zbarvení je od čistě pšeničného do zlatě-zrzávého (bílý a rezavý se nepřipouští) nejtmavšími odstíny na uších. Jestliže denně rozčesáváme srst metalickým hřebenem a zbavujeme ji zbytečných vlasů, potom pes nelíná.


CHARAKTER:
Chytrý, veselý a přátelský pes, má rád děti, oddaný společník, skromný v jídle. Věrný sobě i svému chovateli. Velice živý a vytrvalý, proto jsou nutné dlouhé procházky.

Fotky: Irský jemnosrstý pšeničný teriér (foto, obrázky)


PÉČE:
Irský jemnosrstý pšeničný teriér je velice živý a vytrvalý, proto jsou nutné dlouhé procházky. Denně rozčesáváme srst metalickým hřebenem a zbavujeme ji zbytečných vlasů, potom pes nelíná.


PLEMENO:
FCI III. - Teriéři.
Sekce 1: - Velcí a střední teriéři.


OFICIÁLNÍ ZKRATKA V ČR :
SCT

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář