Jdi na obsah Jdi na menu
 


Havanský psík, Havanský bišonek (Bichon Havanais, Havanese)

ANGLICKÝ NÁZEV:
fr.: Bichon Havanais; angl.: Havanese; čes.:Havanský psík, Havanský bišonek
PŮVOD:
Havanský psík (Havanský bišonek) patří do skupiny bišonků, známých již od 17. a 18. století. Lze předpokládat, že tito psi byli španělskými osídlenci přivezeni na Kubu, kde došlo k jejich přeměně a odlišení od ostatních bišonků. Po několik staletí byli ve Španělsku oblíbení psi, které Havanský psík připomíná svým vzhledem, veselou povahou a strukturou srsti. Začátkem 20. století byla existence plemene ohrožena, ale zásluhou chovatelů v USA byl Havanský psík zachráněn a dále šířen, jeho zániku se tak zabránilo.

Fotky: Havanský psík, Havanský bišonek (foto, obrázky)
POPIS:
Havanský psík je statný, malý pes, pes silné konstituce, téměř hranatého tvaru. Končetiny jsou silné. Je hojně pokrytý měkkou,dlouhou, hustou a zvlněnou srstí. Jeho pohyb je živý a pružný. Výjimečně snadno a lehce se cvičí. Je laskavý, přirozeně šťastný a přívětivý, také však okouzlující a hravý, je v něm ukrytý malá kousek šaška. Miluje děti a s nimi nekonečné hry.
Hlava je střední délky, s širokou, mírně zakulacenou lebkou a vystouplým čelem. Čenich je černý, postupně se zužující. Rty má jemné, těsné a hubené, líce jsou jemné a nenápadné. Oči jsou velké, mají mandlový tvar a hnědé zbarvení v odstínu tak tmavém, jak je to jen možné. Uši má posazeny vcelku vysoko, volně spadají podél lící, jsou lehce kulatě zakončeny. Krk je střední délky. Délka těla mírně přesahuje jeho výšku v kohoutku. Záda jsou rovná, nad ledvinami mírně klenutá. Ocas je nesený vysoko, je buď ve tvaru biskupské berly nebo je rolovaně přetočen přes záda, je vybaven pernatou, dlouhou srstí, hedvábné struktury. Přední nohy má rovné, souběžné a štíhlé, jejich kosti však mají dobrou strukturu. Vzdálenost od země k lokti nesmí být větší než vzdálenost mezi loktem a kohoutkem. V závislosti na jeho od přírody šťastné povaze má Havanský psík překvapivě lehký krok a pružnou chůzi.
VÝŠKA:
Havanský psík má v kohoutku 23 až 27 cm, s tolerancí od 21 do 29 cm.
VÁHA:
Havanský psík váží v rozmezí 3 až 6 kg. (Standard FCI přesnou váhu neuvádí.)

Fotky: Havanský psík, Havanský bišonek (foto, obrázky)
SRST:
Havanský psík má podsrstí vlněné, avšak ne příliš rozvinuté. Jeho krysí srst je velmi dlouhá, u dospělého psa měří 12 až 18 cm, je měkká, jemná a vlněná, může mít zvlněnou nebo kadeřavou formu. Veškeré úpravy srsti, zastřihávání nebo trimování jsou zakázány. Pouze úprava konečků srsti na tlapkách je povolena, a také mírné zastřihnutí srsti na čele, tak aby zcela nepřekrývala oči, je povolené.
Existují 2 druhy zbarvení:
1.)vzácné čistě bílé, s různými odstíny srnčí hnědé a havanské hnědé (tabáková, červenohnědá) ,
2.)povolené je také uznané zbarvení či místa (bílé, srnčí, havanské hnědé) s černými skvrnami a zcela černé.
CHARAKTER:
Havanský psík je chytrý a poslušný pes, oddaný své rodině, zbožňuje děti, k neznámým lidem se však někteří jedinci chovají podezřívavě. Je to skvělý přítel a společník pro všechny členy rodiny.
PÉČE:
Havanský psík má srst, která vyžaduje mnoho péče. Je nutné ji pravidelně a pečlivě kartáčovat a česat, a také potírat speciálním roztokem proti lámání chlupů. Chlupy, které vyrůstají mezi polštářky na tlapkách musíme pravidelně zastřihávat.
PRŮMĚRNÁ DÉLKA ŽIVOTA:
Havanský psík se průměrně dožívá 14 až 15 let.
VYUŽITÍ PŮVODNÍ:
Společník.
VYUŽITÍ DNES:
Společník.
PLEMENO:
FCI IX. - Společenská plemena a toy.
Sekce 1 – Bišonci a příbuzná plemena.
Bez pracovní zkoušky.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Bišonek

Zuzka, 19. 10. 2013 17:51

prosím poradte,dostala jsem havanskýho psíka a nevím jak ho naučit na WC,poradte.....

Re: Bišonek

Anonim 7.4.2015, 7. 4. 2015 20:11

Prosím dostala jsem havanáčka a nevím jak ho naučit chodit na WC jsou mu dva měsíce.Prosím poraďte mi jak to mám udělat.

Re: Re: Bišonek

Eva,1.10.2015, 1. 10. 2015 1:25

dala jsem ji do koupelny přebalovací pleny,v pohodě se naučila na ně čůrat,ale když jsem s ní pravidelně chodila ven,tak přestala na pleny chodit.Docela mě to mrzelo,protože jsem měla pohodu hi-hi. Jsem starší osoba.Dokonce jsem ji tam vedla na vodítku,ale nic neudělala hi-hi,tak jsou ti prckové chytrý.Už bych neměnila.Už ji mám dva roky a je skvělá.

Re: Bišonek

Eva, 28. 6. 2016 9:58

jÁ MÁM HAVANÁČKA FENKU 4 MĚSÍCE A V POHODĚ VENČÍME VENKU ,VŽDYCKY SI DOKÁŽE ZAKNUČET KDYŽ POTŘEBUJE A NUTNÉ JE HODNĚ CHVÁLIT A UVIDÍTE NAUČÍ SE :)

péče o bišonka

JITKA, 26. 10. 2013 11:52

Prosim poradte,dostala jsem psíka je mu sedm tydnu a nevim kdy ho poprvé koupat/pořádně umyt/je to mali rošák a venku proleze vším možnym a je cely špinavi. díky za odpověd

Re: péče o bišonka

besy, 17. 1. 2014 16:25

máme 8 měsíčního havanáčka-fenku.Začala se nám do rána počurávat i občas se i vykálela.Nemocná není.Chodím ji vyvenčit večer v 22,3o a ráno v 6,00 .Teď dokonce začala močit do pelíšku.Přes den vydrží i 5.00 hodin.Nechceme jí nějak trestat,jen ji řeknu fuj zvýšeným hlasem.Díky za odpověď.

Mazlík

Jitka, 15. 2. 2013 13:57

Máme 5 letou fenku Havaňáčka. Je úžasná, milá společenská. Nejraději spí v posteli. jsou to učenliví , čistotní pejsci. Jen nás občas zlobí očička- pořád jezdí čumákem po zemi a asi občas sebere venku nějakou tu nečistotu... Ale kapky do očí zatím vždy pomohly :-D

Havanský

Věra, 2. 10. 2011 19:40

Skvělý pes, kámoš, miláček. Nepoznala jsem nic lepšího.

Re: Havanský psík

Inka, 4. 7. 2012 17:50

Máme psíka 7 měsíců. Je to opravdu miláček, mazlíček, poslušný a učenlivý. Vydrží sám doma, aniž by něco provedl, štěká jen vyjímečně. Milujeme ho celá rodina. Češu ho 2x týdně, nelíná. Rád s vámi bude lenošit, ale půjde i na dlouhé procházky. Je to šťastný pejsek a my jsme šťastní že ho máme.

STŘÍHAT?

ANDREA, 13. 1. 2012 20:01

Máme doma Havanského bišonka.Má 8 měsíců.I když ho češeme má velice dlouhou srst.Kukuč už nejde videt.Je vhodné ho stříhat už ted ?:)

Re: STŘÍHAT?

Šárka, 14. 3. 2012 13:49

my máme 4 měsíce starého bišonka a stříhanej už byl. Nijak mu to nevadí a má vidět kukuč :)
myslím, že je na každým jak často a jak moc pejska stříhá-pokud to není pejsek určen na výstavy

četla jsem

Nelis_cool_, 28. 12. 2011 20:45

někde jsem četla že se tyto psy hodí pro alegiky je to pravda???

Havanský psík

jiskra, 25. 1. 2011 9:55

Máme doma tohoto pejska a je naprosto úžasný!Povely jako "sedni!","lehni!","dej pac!","plácneme si?"pro něj nebyly žádný problém,naučil se je rychle.Vše,co se o tomto plemeni píše,je pravda.Je to skvělý společník do nepohody.

wwwww

wwwww, 15. 7. 2010 10:45

mam rad havansky psi jsou rostomyli

Re:hav.bis.

Anonym, 23. 2. 2009 20:30

my havanskyho bisonka mame, je krasnej :D :D
Anezka- nevzpominam si presne ale kolem 4.000 bez papiru (mozna min) je to takovej skotacivej gaucak xD

Nadhera

Andrea, 16. 2. 2009 12:13

Je to klasnej pejsek je tak sladouckej tak papapapappa....:)

to je krása

Anežka, 13. 2. 2009 16:10

to je krásný pejsánek ale nevíte kolik stojí?

nádherné

Ladislav, 31. 1. 2009 18:33

je to opravdu krásné, mosím uznat nikdy jsem neviděl tak překrásné.

nádherné

Ladislav, 31. 1. 2009 18:32

je to opravdu krásné, mosím uznat nikdy jsem neviděl tak překrásné.