Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ariégeois

Ariégeois (Ariege-Hound)

Ariégeois je lehký, středně veliký pes, vznešený a elegantní. Je charakteristický svým dunivě zvučným hlasem a rychlým rozhodováním.

ANGLICKÝ NÁZEV:
angl.: Ariege-Hound; čes.: Ariégeois

PŮVOD:
Ariégeois vznikl křížením Briqueta se slídícími honiči, kterými byli pravděpodobně Bleu de Gascogne nebo Gascon Saintongeois. Fyzicky podědil typické charakteristické rysy slídícího honiče, je však poněkud méně distingovaný, velikostí menší a lehčí.
Ariégeois je pro svoji střední velikost a lehkost drahocenným asistentem lovců. Je schopný lovu ve velmi obtížných terénech. Lov zajíců je jeho nejoblíbenějším typem lovu, používá se však také pro sledování srnčí nebo černé zvěře.

POPIS:
Lebka je z pohledu zepředu mírně klenutá, ne příliš široká, týlový výčnělek je pouze mírně vyznačen. Při pohledu ze shora je zadní část lebky zřetelně mírné lomená. Čelo je plné a stop jen mírně výrazný. Nos je černý, vyvinutý, chřípí má dobře otevřená. Nosní most je rovný nebo mírně klenutý, délka čenichu se rovná délce jeho lebky. Rty jsou těsné, dosti tenké, horní ret musí přesahovat dolní. Oči jsou dobře otevřené, hnědě zbarvené, oční víčka přiléhají, mají ostražitý a jasný výraz. Krk je dlouhý, spíše štíhlý, lehký a mírně klenutý. Záda jsou pevná , dobře stavěná a svalnatá, žebra dlouhá a mírně klenutá, hruď je také dlouhá, středně široká, spadá až k úrovni loktů. Ocas je dobře posazený, jemný na konci, je nesený vesele, v ostře šavlovitém stylu. Ramena má mírně šikmá, svalnatá, avšak bez tíhy, lokty jsou blízko u těla. Tlapky jsou podlouhle oválné, se štíhlými a těsnými prsty. Chůze je lehká, pružná, ohebná a přizpůsobivá.

VÝŠKA:
Pes má v kohoutku 52 až 58 cm.
Fena má v kohoutku 50 až 56 cm.

VÁHA:
Ariégeois váží v rozmezí 25 až 30 kg. (Standard FCI hmotnost neuvádí.)

SRST:
Ariégeois má krátkou, hustou a jemnou srst. Zbarvení je bílé, s dobře ohraničenými černými známkami, někdy je až strakatě skvrnitý. Na lících a nad očima je bledé opálení.

CHARAKTER:
Ariégeois je lehký, středně veliký pes, vznešený a elegantní. Již svým původem je to velice pracovitý pes. Je charakteristický svým dunivě zvučným hlasem a rychlým rozhodováním. Chováním je to šťastný a družný pes, který se velmi snadno cvičí.

PÉČE:
Ariégeois potřebuje dostatek pohybu a přiměřené zátěže. Jinak nevyžaduje žádnou zvláštní péči.

PRŮMĚRNÁ DÉLKA ŽIVOTA:
Ariégeois se průměrně dožívá 12 let.

VYUŽITÍ PŮVODNÍ:
Lovec drobné zvěře.

VYUŽITÍ DNES:
Lovec drobné zvěře a společník.

PLEMENO:
FCI VI. - Honiči, barváři a příbuzná plemena.
Sekce 1 – Honiči.
S pracovní zkouškou.
OFICIÁLNÍ ZKRATKA V ČR :
AR

ČÍSLO STANDARDU:
20/ 03. 09. 1996 (Velká Británie)

DATUM PUBLIKOVÁNÍ PŮVODNÍHO STANDARDU:
24. 01. 1996

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář