Jdi na obsah Jdi na menu
 


Americký vodní španěl (American Water Spaniel)

Americký vodní španěl je inteligentní a přátelský pes, s horlivou snahou vás potěšit. Je bystrý, smělý, vytrvalý a velmi lehce se cvičí.

ANGLICKÝ NÁZEV:
angl.: American Water Spaniel

PŮVOD:
Americký vodní španěl byl vyšlechtěn v USA v 19. století křížením irského vodního španěla s drobnějším španělem nebo kučeravým retrívrem. Plemeno přiznali chovatelé psů v roce 1940 v Americkém klubu. Americký vodní španěl má ve své vlasti dobrou pověst skvělého a přátelského psa, za jejími hranicemi je však jen málo známý.

POPIS:
Americký vodní španěl je překrásný lovec a silný plavec. Je to aktivní a svalnatý pes, středních rozměrů, silné stavby a kučeravé srsti. Hlava je přiměřeně dlouhá, lebka dosti široká a okrouhlá. Čelo je pokryté hladkou srstí. Čenich nosu je dostatečně široký s otevřenými nozdrami. Ocas je střední délky, zlehka ohnutý, ke konci se zužuje, drží se poněkud níže než linie zad, je pokrytý srstí až do samého konečku. Srst je vcelku kudrnatá a hustá, ale ne hrubá, dobře přiléhá k tělu, aby jej chránila od vody i chladu. Zabarvení je: temně-hnědé nebo temně-čokoládové, povolují se i nevelká bílá označení na palcích a na hrudi.


VÝŠKA:
Americký vodní španěl má v kohoutku 38 až 45,5 cm.

VÁHA:
Americký vodní španěl váží v rozmezí 11 až 20 kg.

SRST:
Americký vodní španěl má kudrnatou, hustou, ne však hrubou srst, která k tělu dobře přiléhá, aby jej ochránila od vody i před chladem. Množství vlny a kadeří se v jednotlivých oblastech těla může lišit. Hrdlo, krk a záda jsou velmi hustě osrstěné, hustota podsrstí mu poskytuje dostatečnou ochranu. Čelo má pokryté krátkými hladkými chlupy, je bez čupřiny. Aby pes působil upraveným dojmem, může se srst zkracovat a uši holit.

CHARAKTER:
Americký vodní španěl je inteligentní a přátelský pes, s horlivou snahou vás potěšit. Je bystrý, smělý, vytrvalý, velmi lehce se cvičí. Má obrovskou energii a také zapálení pro hon.

PÉČE:
Americký vodní španěl vyžaduje pravidelnou péči o srst a přiměřenou fyzickou zátěž.


PRŮMĚRNÁ DÉLKA ŽIVOTA:
Americký vodní španěl se průměrně dožívá 12 let.

VYUŽITÍ PŮVODNÍ:
Lovec kachen.

VYUŽITÍ DNES:
Lovec kachen a společník.

PLEMENO:
FCI VIII. - Retrívři, slídiči a vodní psi
Sekce 3 – Vodní psi.
S pracovní zkouškou.

 

Foto k článku: Americký vodní španěl >

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář