Jdi na obsah Jdi na menu
 


Americký bulldog (American Bulldog)

                                                                                                                                                               Americký bulldog je mimořádně silný pes s mohutným tělem. Neměl být nadměrně bázlivý nebo plachý, ani však agresivní. Preferuje se, aby ani k ostatním psům nebyl příliš agresivní.

ANGLICKÝ NÁZEV:
angl.: American Bulldog; čes.: Americký buldok

PŮVOD:
Dříve byl buldok využívaný se krvavému sportu býčích zápasů. Někteří z těchto psů odjeli se svými pány z Anglie do Ameriky. Nakonec byl Anglický buldok ve své velikosti snížen a jeho osobnost byla změkčena. Americký buldok zůstal větším a divočejším, má také delší končetiny, je rychlejší a čilejší. Díky úsilí Johna D. Johnsona ze Summerville z Georgie, existuje Americký buldok dodnes. Poté, co se vrátil z 2. světové války, byl velmi zklamaný, když zjistil, že stejně jako Anglický Mastif, toto plemeno téměř úplně zaniklo. Rozhodl se tedy, že shromáždí ty nejlepší jedince ze všech, které ještě mohl najít a z kraje jejich zániku je zachrání. Právě od choval toto plemeno déle, než kdokoliv jiný na světě a jeho otec tyto psy choval ještě před ním. Nyní je to již starý muš, je mu přes 80 let a tito psi dodnes v jejich rodině existují. On je tedy tím jediným důvodem, proč toto plemeno existuje dodnes. Nebýt jeho úsilí, jistě by dnes byli vyhynulí, neboť od té doby je nepřetržitě chová až do současnosti.
Americký buldok je také používaný jako strážný pes a jako lovecký pes, černé zvěře, veverky a mývala. Byli dokonce cvičení ke hnaní dobytka. Farmáři si těchto psů cení především pro jejich životní sílu, schopnost ochrany, inteligenci a pracovní schopnosti. Někteří z Amerických buldoků jsou talentovanými pro lov, hlídání, sledování a ochranu.
Americký buldok je uznaný ABA, ARF, UKC, NKC, NABA, ARBA, JDJB, ABCC, AABC, NKC, CKC, APRI, ACR.


POPIS:
Americký buldok má vyšší končetiny, je rychlejší a živější, než jeho anglický protějšek. Je to velmi svalnatý a statný pes, s velkou a silnou hlavou a čelistmi. Je velmi silný a hbitý, v končetinách však lehký. Hruď má širokou, se svalnatým krkem. Krk může mít nepatrný lalok. Hlavu má čtvercovou a širokou, se svalnatými lícemi a brázdou mezi kulatýma očima. Silný čenich je zformovaný do krabice. Stop je ostře definovaný a hluboký. Z různorodých typů uší jsou přijatelné růžovité i svěšené. Jakákoliv barva očí je povolena, ale černé oční lemy jsou u bílých psů upřednostňované. Nos má černý nebo šedivý. U černo nosých psů by i rty měly být černé, ačkoliv růžové zbarvení je povolené. Rty by měly být uvolněné. Těžké kosti předních končetin by měly být silné a velmi rovné. Zadeček by měl být velmi široký a svalnatý. Nízko posazený ocas je u kořene silný. Je to statný a silný pes, kompaktního rámce, psi jsou charakteristicky zavalitější, podsaditější a těžších kostí, než feny.
Americký buldok by nikdy neměl být spletený s jedinečnými odlišnými plemeny, jako například American Staffordsire Terrier nebo American Pit Bull Terrier.
Americký buldok je odvážný, rozhodný a odhodlaný, ne však zaujatý nebo nepřátelský. Je to živé a sebevědomé plemeno. Které opravdu miluje děti. Je známé pro svoji odvahu a hrdinství, když má bránit svého pána. Měl by být dobře socializovaný a již od ranného štěněčího věku být vychovávaný k poslušnosti. Někteří z nich mohou být směrem k ostatním psům agresivní a k cizincům rezervovaní. Aby byl Americký buldok opravdu šťastný, potřebuje být ve společnosti lidí. Toto plemeno však inklinuje ke slintání. Mírné cvičení je pro ně zapotřebí.

VÝŠKA:
Pes má v kohoutku 55 až 70 cm.
Fena má v kohoutku 52 až 65 cm.

VÁHA:
Pes váží v rozmezí 32 až 54 kg.
Fena váží v rozmezí 27 až 45 kg.

SRST:
Americký buldok má krátkou a hrubou srst, ve stálém nebo proměnlivém stupňování bílé, všech odstínů strakaté, hnědé, červené nebo tříslové.
Srst je na úpravu snadná, Češte a kartáčujte ji kartáčem s pevnými štětinami a koupejte jen v případě, když je to nezbytné. .


CHARAKTER:
Americký buldok by neměl být k člověku nadměrně bázlivý nebo plachý, ani však agresivní. Preferuje se, aby ani k ostatním psům nebyl příliš agresivní.

PÉČE:
Americký buldok

PRŮMĚRNÁ DÉLKA ŽIVOTA:
Americký buldok se průměrně dožívá 16 let.

VYUŽITÍ DNES:
Společník.

PLEMENO:
FCI – Neuznaná plemeno

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

hmmmmm

pitbull, 22. 1. 2010 18:20

toje pejsek