Jdi na obsah Jdi na menu
 


Americký modrý gaskoňský chrt (American Blue Gascon Hound)

Americký modrý gaskoňský chrt je lovecký pes, schopný práce v těch nejobtížnějších terénech. Má vynikající čich, obrovskou životní sílu a táhlý, hluboce zvonivý hlas. Působí dojmem noblesního a silného zvířete, s pohledem zračícím inteligenci a výdrž.

ANGLICKÝ NÁZEV:
angl.: American Blue Gascon Hound; čes.: Americký modrý gaskoňský chrt

PŮVOD:
Americký modrý gaskoňský chrt je významným plemenem, které má své kořeny ve Francii.

POPIS:
Americký modrý gaskoňský chrt je vyšší formou loveckého psa, který je schopný přizpůsobení se v těch nejobtíženějších terénech. Je charakteristický svým vynikajícím čichem, životní sílou, čilostí, toužebného a táhlého hlubokého hlasu, který využívá během dlouhých lovů. Je plemenem, které se žádnému jinému nepodobá.
Americký modrý gaskoňský chrt má lebku velkou, robustní a dosti širokou, v týlu mírně oválnou, s velmi nepatrně uvolněnou kůží nebo rýhami, je čistě zformovaná s velmi definovaným stopem. Čenich má dosti dlouhý a těžký, s převislými pysky. Chřípí má velká, dobře vyvinutá a vždy černá. Uši má dosti dlouhé, dosti úzké a tenké, na koncích zašpičatělé, jsou srolovaně svěšené, nejsou posazené příliš nízko, dávají hlavě úzký vzhled. Oči má téměř kulaté, jsou vždy tmavě hnědé nebo černé, nejsou hluboko posazené. Krk má středně dlouhý, silný a svalnatý, mírně kulatý, s minimálním lalokem. Ramena má silně modelovaná, poněkud skloněná a volná v pohybu. Hruď je velká, značně široká i hluboká. Záda jsou mírně delší, když je hlava držena vysoko, jsou směrem od kohoutku k zadečku jsou skloněná, měla by být silná a svalnatá. Ocas je posazený v linii mírně pod zády, je středně dlouhý, dobře osrstěný, nošený vysoko v šavlovitém zatočení. Stehna má plná a dobře svalnatá. Zadní končetiny má široké, od kyčlí ke kolenům dobře svalnaté, spíše dlouhé a šlachovité. Tlapky má kompaktní, se silnými prsty, jsou mírně oválné a značí rychlost.

VÝŠKA:
Pes má výšku v rameni 67 až 74,5 cm.
Fena má výšku rameni 62 až 70 cm.


VÁHA:
Pes váží minimálně 40 kilogramů.
Fena váží minimálně 34 kilogramů.

SRST:
Americký modrý gaskoňský chrt má dosti krátkou srst, je však velmi silná a hustá a nepřízni počasí značně odolná. Štěňata se rodí vždy bílá, s černou značkou, a jejich zbarvení postupně s věkem tmavne. Všeobecně uznávaná moderní genetická znalost dědičnosti a plemene, uznává následující povolená zbarvení: všechna modrá, tříslově upravená a černé na modrém značení. Značení nesmějí přesahovat 30% zbarvení těla. Zbarvení jsou vždy tmavších odstínů, zahrnující modré skvrny, ocelově modré grošované, modro černé nebo našedivělé.

CHARAKTER:
Americký modrý gaskoňský chrt působí dojmem noblesního a silného zvířete, s pohledem zračícím inteligenci a výdrž. Je to především lovecký pes, který je schopný práce v rozmanitých a těžko schůdných terénech. Je charakteristický svým táhlým hluboce zvonivým hlasem.
Americký modrý gaskoňský chrt je připraven pronásledovat pumy i lišky, nevynechá jakýkoliv jiný zápas. Je silný, hazardní a k lovu svými vlastnostmi dobře obdařený. Ve své lovecké vášni je neudržitelný, ke každému lovci se však nehodí. Uznává svého majitele a jeho přátele, k cizím a nepovolaným lidem je však velice odměřený. Dobře se hodí pro stráž a hlídací službu.

PÉČE:
Americký modrý gaskoňský chrt je loveckým psem, který potřebuje zajistit dostatek pohybových aktivit a dlouhé procházky.

PRŮMĚRNÁ DÉLKA ŽIVOTA:
Americký modrý gaskoňský chrt se průměrně dožívá 12-14 let.


VYUŽITÍ PŮVODNÍ:
Lovecký pes.

VYUŽITÍ DNES:
Lovecký pes a společník.

PLEMENO:
FCI – Neuznaná plemena.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Upozornění

katka, 17. 11. 2012 18:41

nechci tě urazit,ale takové plemeno neexistuje :)