Jdi na obsah Jdi na menu
 


Anglický mývalí lovecký pes (English Coonhound, Redtick Coonhound)

                                                                                                                       Anglický mývalí lovecký pes je krásný, lehký a štíhlý lovecký pes, s prodlouženou hlavou a dlouhým ocasem. Je živý a ostražitý, milý a spolehlivý, ve společnosti lidí i ostatních psů velice družný. Je velmi zaníceným lovcem.

                                                                                                                 ANGLICKÝ NÁZEV:
angl.: English Coonhound; čes.: Anglický mývalí lovecký pes
                                                                                                                               PŮVOD:
Člověk by mohl říci, že historie Anglického mývalího loveckého psa je historií všech mývalích psů, a ani by nebyl příliš daleko od pravdy. Kromě Plott Hounda mají všechna UKC uznaná plemena mývalích psů svůj společný původ hluboce zakořeněný u English Foxhounda.
Anglický mývalí lovecký pes byl poprvé zaregistrován v roce 1905 pod jménem English fox and Coonhound. V těchto dnech byli využíváni na lov lišky mnohem více, než dnes. Jméno také odráželo podobnost Americkému foxhoundovi a Anglickému foxhoundovi. Změna zbarvení má přinesla další aspekt dějin Ahglického mývalího loveckého psa. Obě variety „Treeing Walker“ a „Bluetick Coonhound“ byli původně zaregistrování UKC jako angličtí. „Walker“ byl uznaný jako odděleno plemeno v roce 1945 a „Bluetick“ o rok později. Do dnešních dnů jsou stále trojbarevní a modře skvrnití, ačkoliv červeně skvrnití psi převládají. První zmínka, kterou o loveckých psech v Americe máme, se objevila v deníku jednoho z lidí z průzkumníků De Soto. Ten také zmínil, že tito psi byli používáni, spíše než pro lov liška, severních mývalů a králíků, tak pro lov indiánů. V roce 1650 angličan Robert Brooke s sebou přivezl smečku těchto psů. Thomas Walker v Virginie dovezl tyto psy z Anglie v roce 1742. A v roce 1770 George Washington, zanícený účastník honu na lišku, měl také tyto psy dovezené z Anglie. Tito psi dali základ Virginským loveckým psům (Virginia Hound), ze kterých se náš dnešní Anglický mývalí lovecký pes vyvinul. Nicméně to byli Američani, kdo tyto psy adaptoval do mnohem tvrdšího amerického terénu i klimatu. A byli to opět Američané, kteří toto plemeno, skrze pečlivou plemennou praxi, přizpůsobili tohoto loveckého psa americkému lovu na severního mývala, vačici, pumu a různé druhy medvěda. Angličtí lovečtí psi vynikali v obou, jak ve výkonu, tak i v přizpůsobení. První významnou zkouškou všech dob v terénu pro mývalího psa, byl „Listnatý dub“, který vyhrál anglický pes, jménem Bones, jehož majitelem byl plukovník Leon Robinson.
                                                                      

 POPIS:

Anglický mývalí lovecký pes je krásný, lehký a štíhlý lovecký pes, s prodlouženou hlavou a dlouhým ocasem. Vydává výborný lovecký křik.
Lebku má velmi mírně klenutou. Čenich je dobré délky, čtvercový, s téměř středním stopem. Oči má tmavé, posazené daleko od sebe. Nos má velký, s dobře otevřeným chřípím. Uši má pověšené, umístěné poněkud nízko, jsou jemné struktury a měkké na dotek, natažené vpřed dosahují téměř konce nosu. Nejsou ploché, ani strnulé či neohebné nebo zpola napřímené. Přední končetiny mají dobré kosti, jsou rovné, silné a dobře postavené. Hruď je široká a hluboká, vzadu silnější a mírně klenutá. Stehenní svaly a ramena jsou silně svalnatá. Zadeček je silný a dobře snížený. Zadní končetiny má silné, a dobrým pohonem. Tlapky má jakoby kočičí, se silně klenutými prsty, hlubokými polštářky a silnými drápky. Ocas má vysoko posazený, středně dlouhý, nesený vesele, ne však v hákovitém zatočení přes záda.
Výška v ramenou je o trochu vyšší, než jeho výška v bocích, nikdy není nižší. 
                                                                                                                      VÝŠKA:
Anglický mývalí lovecký pes má v kohoutku 53 až 69 cm.
                                                                                                                        VÁHA:
Anglický mývalí lovecký pes váží v rozmezí 18 až 30 kg.
                                                                                                                          SRST:
Anglický mývalí lovecký pes má tvrdou a středně dlouhou srst, která mu poskytuje dobrou ochranu. Zbarvení může být červeně skvrnité nebo modř skvrnité, trojbarevné se znaménky,bílé červené, bílo černé nebo bíle citronové. Příliš mnoho černého, červeného nebo jakéhokoliv strakatého zbarvení není povolené.
                                                                                                                 CHARAKTER:
Anglický mývalí lovecký pes je živý a ostražitý, milý a spolehlivý pes, ve společnosti lidí i ostatních psů velice družný. Neměl by být ani příliš plachý, ani příliš bázlivý. Je velmi zaníceným lovcem.
Anglický mývalí lovecký pes je milý a veselý pes, miláček dětí, který krásně zapadá do životního stylu amerického Jihu. Téměř v každé situaci se umí dobře zachovat.


                                                                                                                          PÉČE:
Anglický mývalí lovecký pes
                                                                                                                  PRŮMĚRNÁ DÉLKA ŽIVOTA:
Anglický mývalí lovecký pes se průměrně dožívá 11 až 12 let.
                                                                                                                    VYUŽITÍ PŮVODNÍ:
Lovecký pes.
                                                                                                               

VYUŽITÍ DNES:
Lovecký pes a společník.
                                                                                                                      PLEMENO:
FCI VI. - Honiči, barváři a příbuzná plemena.
Sekce 1 – Honiči
S pracovní zkouškou.
                                                                                                                                ČÍSLO STANDARDU:
Velká Británie

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

pes

kata, 22. 10. 2011 20:03

proč mislíš.

pes

simona, 22. 10. 2011 20:02

je to hezké