Jdi na obsah Jdi na menu
 


Americký eskymácký pes (American Eskymo Spitz)

Americký eskymácký pes je chytrý a výcviku lehce přizpůsobivý. Nikdy není příliš plachý, ani agresivní. Doma bývá vynikajícím hlídačem, který varovným štěkotem přivítá každého cizího návštěvníka.

ANGLICKÝ NÁZEV:
angl.: American Eskymo Spitz; čes.: Americký eskymácký pes

PŮVOD:
Americký eskymácký pes byl vyšlechtěn na konci 19. století podle bílých německých špiců. V současné době se vyskytuje několik jeho druhů, ale nejvíce populární se stal v USA. Toto plemeno se vystavuje na mnohých výstavách. V Evropě si největší popularitu získali bílí vyzkoušení a miniaturní němečtí špicové, kteří se okatě odlišují od amerického typu špiců.

POPIS:
Americký eskymácký pes je milující společenský pes, který představuje obraz síly. Čilosti, bdělosti a krásy. Patří mezi středně velké psy, skandinávského typu, je vždy bílý nebo bílo-krémový. Je kompaktní postavy, dobře vyvážený, dobré postavy, s živou, hladkou chůzí. Obličej je typicky skandinávského typu, se stojícíma trojúhelníkovýma ušima a zřetelnými černými body – rty, nosem a očními linkami. Dvojitá srst se skládá z krátkého a hustého podsrstí, s delšími pesíky, a svrchní srsti, která je rovná, bez kudrlin či kadeří. Srst je hustší a delší kolem krku a na hrudi je zformovaná do lvího límce, který je znatelnější na psech, než na fenách. Zadek a zadní části končetin až k hleznům jsou také porostlé delší a hustší srstí, vytváří charakteristické kalhotky. Bohatě osrstěný ocas je nošený volně přes záda.
Existují 3 oddělené velikosti Amerického eskymáckého psa, každá je měřená v kohoutku:
1.)trpasličí: - 22,5 až 30 cm.
2.)miniaturní: – nad 30 až 37,5 cm.
3.)standardní: - nad 37,5 až 47,5 cm.
Je to silný pes, kompaktní postavy, přiměřené kostní struktury. Má nadšený, inteligentní a živý výraz. Oči nejsou plně kulaté, jsou mírné oválné, měli by být dobře posazené, ne nápadné či vypouklé. Ne příliš výrazné stopy po slzách nejsou považovány za chybu. Zbarvení očí je preferované od tmavě po světle hnědé. Oční lemy jsou černé nebo tmavě hnědé. Řasy má vždy bílé. Za chybu jsou považované: jantarové zbavení očí a růžové zbarvení očních linek. Důvodem k diskvalifikaci jsou modře zbarvené oči. Uši by měly pžý přizpůsobeny celkové velikost psa, měly by být trojúhelníkové, stojaté, dobře a vysoko posazené. Lebka je jakoby ve tvaru koruny, zlehka klínovitá, nejširší mezi ušima. Stop je dobře ohraničený, ne však nijak výrazně. Čenich je široký, jeho délka nepřesahuje délku lebky, je černý až tmavě hnědý. Rty má tenké a těsné, jsou černé nebo tmavě hnědé. Chybou jsou: růžově zbarvený nos a růžově zbarvené rty.
Krk je nošený v hrdém vzpřímení, je dobře posazený, středně dlouhý, v silném a půvabném oblouku. Horní linie těla je vyrovnaná. Tělo je silné a kompaktní, ne však těžké. Hruď má hlubokou a širokou, hloubka hrudi dosahuje přibližně k bodu loktů. Břicho je jen mírně podkasané, a to za žebry. Záda má rovná, silná, široká a ve stejné úrovni. Bedra má silná a zdravě svalnatá. Ocas je posazený mírně výše, dosahuje přibližně k hleznům, je nošený volně na zádech, v klidu však může klesnout. Přední končetiny má dobře hranaté. Ramena má pevně stavěná, jsou adekvátně svalnatá, ne však nijak nadměrně. Tlapka má oválné, kompaktní, těsně přiléhající a dobře osrstěné, s dobře klenutými prsty. Polštářky jsou černé nebo tmavě hnědé a pevné, drápky má bílé. Zadeček je dobře hranatý. Zadní stehna jsou dobře vyvinutá. Kolena jsou dobře snížená a pevná. Zadní končetiny jsou rovnoběžné, otočené dopředu.

VÝŠKA:
Americký eskymácký pes má v kohoutku 22,5 až 47 cm.
Existují 3 oddělené velikosti Amerického eskymáckého psa, každá je měřená v kohoutku:
1.)trpasličí: - 22,5 až 30 cm.
2.)miniaturní: – nad 30 až 37,5 cm.
3.)standardní: - nad 37,5 až 47,5 cm.

VÁHA:
Americký eskymácký pes váží okolo 10-15kg.

SRST:
Americký eskymácký pes má stojící dvojitou srst, která se skládá z hustého podsrstí a delší krycí srsti. Srst je rovná, bez vln či kadeří. Srst tvoří na krku bohatší límec, který je více znatelný u psů, než u fen. Vnější části uší by měly být dobře pokryté kratší, hladší srstí. Zadní části předních i zadních končetin by měly být dobře pernaté. Ocas je hojně pokrytý dlouhou srstí. Srst by se neměla stříhat ani trimovat, povolené je trimování pouze na tlapkách.
Preferované zbarvení je čistě bílé, bílo-krémové je však tolerované. Kůže má zbarvení růžové nebo šedé. Chůzi má hbitou, smělou, dobře vyváženou.

CHARAKTER:
Americký eskymácký pes je chytrý a lehce přizpůsobivý k výcviku. Vyniká svým nápadným charakterem. Je známý jako domácí mazlíček i překrásný společník. Velice miluje hru ve sněhu.
Americký eskymácký pes nikdy není příliš plachý, ani agresivní. Doma bývá vynikajícím hlídačem, který varovným štěkotem přivítá každého cizího návštěvníka. Chrání svůj dům i rodinu, i když nehrozí, že by napadl nebo pokousal nějakého člověka. Americký eskymácký pes se nové úkoly učí velice rychle a je vždy připravený Vás živě potěšit.

PÉČE:
Americký eskymácký pes jako péči vyžaduje pravidelné vyčesávání.


PRŮMĚRNÁ DÉLKA ŽIVOTA:
Americký eskymácký pes se průměrně dožívá 1 let.

VYUŽITÍ DNES:
Společník.

PLEMENO:
FCI – Neuznané plemeno.

OFICIÁLNÍ ZKRATKA V ČR :
EP

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář