Jdi na obsah Jdi na menu
 


Border kolie (Border Collie)

ANGLICKÝ NÁZEV:
Border Collie


PŮVOD:
Border kolie vznikla kdesi na britsko - skotském pomezí (border = hranice), a to vzájemným křížením mnoha různých typů anglických ovčáckých psů. Cílem tohoto šlechtění bylo získat psa s co nejlepšími ovčáckými vlastnostmi. Začala utvářet zhruba před 150 lety, na konci 19. a začátkem 20.století, a to z plemena skotských kolií. Během šlechtění tohoto plemene spolupracovali milovníci psů s nejrůznějšími ovčáky. Jejich výsledkem pak bylo toto plemeno pracovitého psa, bleskurychlého a snadno se rozhodujícího. Rozšířený je u všech chovatelů ovcí. Standard byl přijatý „Anglickým klubem chovatelů psů“ v roce 1976. Border kolie se podrobují speciálnímu výcviku, neboť mohou pracovat i jako průvodci zrakově postižených občanů.

Fotky: Border kolie (foto, obrázky)


POPIS:
Border kolie je harmonických proporcí, ani těžkopádný, ani příliš lehký pes(výška v kohoutku u psů je 53 cm, u feny jen o málo menší, váha asi 14 až 20 kg), s pevnou kostrou a silnými svaly. Středně velký pes obdélníkového formátu, širokou a hlubokou hrudí, krátkým závěsem. Hlava úměrné velikosti s poměrně širokou lebkou, přechod od čela k čumáku je jasně zřetelný. Čumák se směrem ke špičce zužuje, je přiměřeně krátký. Čenich nosu je černý, nozdry široké. Čelisti jsou silné, lícní kosti ploché, nikoli kulaté. Uši střední velikosti, vztyčené nebo polovztyčené a pohyblivé. Oválné oči má umístěné daleko od sebe. Ocas nízko nasazený, dobře osrstěný, dosahující alespoň k hleznům, na konci se točící nahoru, nesmí se zvedat nad úroveň hřbetu. Typický plíživý, velmi rychlý pohyb. Srst je rovná, přiléhající s rozvinutým základem. Dlouhá srst je na zadní straně předních tlap, na hrudi, krku, břiše a ocase. Zbarvení: různé, nejčastěji je rozšířené šedý s bílými známkami, bílá barva nesmí převládat.


VÝŠKA:
Pes má v kohoutku 47,5 až 55 cm (ideálně 53 cm).
Fenka je o málo menší, v kohoutku má 45 až 53,5 cm.


VÁHA:
V rozmezí 13,5 až 22,5 kg.


SRST:
Rovná, dlouhá.


CHARAKTER:
Border kolie je živý, velmi pozorný, rychlý, vytrvalý, chytrý, věrný a obratný pes. Mírný a přátelský je k lidem i ke zvířatům. Svému pánovi je mimořádně oddán, takřka neustále ho fixuje pohledem a reaguje na sebemenší podnět z jeho strany. Patří k nejinteligentnějším psům vůbec, učí se s velkou chutí a prací je doslova posedlý. Je nejen vynikajícím pastýřem a hlídačem, ale také věrným přítelem. Dobře se cítí mezi dětmi. Ochotně plní jakékoliv příkazy zadané člověkem, avšak život ve městě mu příliš nevyhovuje, neboť miluje svobodný pohyb.


PÉČE:
Srst vyžaduje pravidelné vyčesávání kartáčem nebo hřebenem.


PLEMENO:
FCI I. - Ovčáci a honáčtí psi.
Sekce 1 - Ovčáci.


OFICIÁLNÍ ZKRATKA V ČR :
BOC


Historie vzniku plemene...
Border kolie je v současné době jedním z mála plemen, které se i v současnosti využívají jako pastýřské plemeno. Na skotských pastvách, kde ovce tráví větší část roku, musí pastýřský pes po celý den běhat kolem stáda. Jeho hlavním úkolem tedy bylo běhat kolem stáda a měnit při tom neustále místo jeho pastvy. Naháněl stádo nejen na stříhání, ale také do místa jeho úkrytu. Border kolie byla pro tuto pastýřskou práci nenahraditelná. Plemeno bylo vyšlechtěno v horských podmínkách. Border kolie využívají při pastvě unikátní taktiku. Stádo jakoby řídí svým pohledem, který na ovce působí téměř jako hypnóza. Pes se často skrčí, přičapne a simuluje to, že na ovci hodlá skočit. A toto mu zároveň s jeho hypnotickým pohledem přidává zvláštně hrozivý vzhled. Stále na ovce upřeně hledí a nutí je jít ve směru, který je potřeba.
Border kolie běhá jako vítr, v jediném okamžiku dokáže unikátně zcela změnit směr. Ovce před psem sice nemají přímo strach, ale obrovsky na ně působí sílou svojí autority. Neexistuje důvěryhodný údaj, kolik plemen bylo během staletí do jeho vývoje zaintegrováno. Jaká to byla plemena, můžeme pouze předpokládat z jeho genetických rysů. Předpokládá se, že prapůvodním předkem plemene byla kolie z jižní části Skotska, kteréžto území hraničilo s Anglií. Ve jménu tohoto pejska z těchto dob zůstalo na památku slovo „border“, což v angličtině znamená hranice. Keltským jménem „kolie“ se nazývala všechna plemena psů, která se používala k pastýřskému účelu.
Následuje popis čtyř plemen, která jsou pravděpodobně prapůvodními předky border kolie:
1.)“springeršpaněl
2.)“greyhoundský chrt
3.)“bradatá kolie“
4.)neznámý pes

Od springeršpaněla převzala border kolie reflex přikrčení k zemi, což z ní udělalo lepšího pracovního pastýřského psa, než byl pes původního druhu, který pouze štěkal a kousal.
Od greyhoundu převzal jeho rychost a vytrvalost. Byl dokonce rychlejší a vytrvalejší než sám greyhound. Tomuto kříženci kolie a chrta angličané říkali „lurcher“. Tvar uší současné borderkolie pochází nepochybně od chrta.
Předkové border kolie byli později zkříženi s bradatou kolií.
Šechtění border kolií bylo až do určitého momentu chaotické a bez pravidel. Chovatelé se snažili zlepšit pouze její vlastnosti. I po vzniku ISDS (Mezinárodní organizace pastýřských psů) se do plemenné knihy zapisovaly různá neznámá plemena psů i psi neznámého původu, kteří by mohli zlepšit vlastnosti tohoto psa, což bylo důležitější než genetická čistota plemene.

Border kolie je plemeno, které převzalo od svých předků jejich nejlepší vlastnosti, a to lovecké hlídací i pastýřské, což z něho udělalo jedno z nejlepších pastýřských psů na světě.
Border kolie je plemeno, jehož selekce se prováděla podle jeho chování, tzn. podle jeho užitečnosti. Plemeno si až do dnešní doby zachovává všechny přijaté vlastnosti od svých předků, ale vzhledem se nepodobá ani jednomu z nich. Je to překrásný pastýřský pes, který vyniká zvláště ve psích závodech. Do bytu se hodí, avšak jen pokud vydržíte jeho superaktivitu.
Fotky: Border kolie (foto, obrázky)


Border kolie je pes s vysokou úrovní intelektu. Musel často dávat rozutíkané stádo dohromady, spoléhal se pouze na vlastní schopnosti a bystře přijímal náhlá řešení podle momentální situace, což z něho postupem času udělalo bystrého a nezávislého psa. Nepotřebuje již vůbec pomoc pastýře – člověka. Vrozený instinkt k pastvě je nezničitelný. Je schopen pást vše, co se jen hýbe – ať už to jsou kachny, ovce, kočky, auta nebo děti. Potřebuje stále něco dělat, aby dal průchod své energii. Je využíván nejen jako pastýřský pes, ale také jako vynikající závodník v agility, fly-boll (letící míč) a v frisbee firstbee (letící disk), v nichž často vítězí.
Bude dobrým společníkem v rukách zkušeného majitele, který pejskovi umožní pro něho tolik důležitou aktivitu a správnou péči, což ještě zaštítí svojí láskou. V rukách nezkušeného majitele se pes může stát nervózním a snadno podrážděným. Chovatel při prodeji border kolie by měl novému majiteli připomenout, že nesnese uzavřený prostor. Je to výborný hlídač, má rád svoji rodinu a jejich kamarády, je velmi chytrý a oddaný společník. O děti bude oddaně pečovat. Velice rychle se učí novým pokynům. Svému pánovi může nosit snídani, mobilní telefon, projíždí se na kolečkových bruslích. Border kolie byl hlavním aktérem mnoha filmů, z nichž mezi nejznámější patří například Mistr pes (Itálie), Maličký (USA). Během natáčení se ukázali jako velice klidnými a samostatnými psy. Měli obrovskou chuť pracovat. První border kolie byli zaregistrované Jamesem Raidem v roce 1915, ale jako výstavní pes se stal známým až později. Hlavní námitkou odborníků bylo to, že je to pouze pracovní pes, který nemá čistou genetickou linii. Nyní po uplynutí mnoha let má plemeno již předurčený genotip, ale jeho pastýřské schopnosti jsou před vymizením.
Standard plemene byl přijat anglickým cannal clubem v roce 1976.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

1,10,2015 Alena

Alena , 1. 10. 2015 19:49

Prosím,jak v noci se štěnětem.Zvykat v boudě venku?

užasný

MONIKA ALBRECHTOVÁ , 8. 2. 2015 18:33

Dobrý den toto plemeno je užasný a tak nádherný.

border

Honza, 9. 6. 2014 13:11

Ahoj ja budu mit pristi tyden 8 tydenni borderku. budu rad kdyz se podelis o zazitky:) krtekh@gmail.com

wildy

Bára, 6. 1. 2014 20:21

Naše border kolie se jmenuje Wildy je to fenka je hodně poslušná chodím s ní cvičit umí skákat přez kruh atd....proste je super nekdy nám hlídá koně na pastvě napište tady do komentářů a dejte mi vaše čislo nebo vaší emailovou adresu a ja vám pošlu fotky Wildy a našich koní.
Čauuuuu

kolie

Kat, 26. 3. 2010 8:58

Border kolie je moc milé plemeno.

psik

psik, 16. 7. 2009 15:16

je pekny no mne sa najviac paci maltezak

psik

psik, 16. 7. 2009 15:16

je pekny no mne sa najviac paci maltezak