Jdi na obsah Jdi na menu
 


Maremmansko-abruzský pastevecký pes (Cane da Pastore Maremmano-Abruzzese)

ANGLICKÝ NÁZEV:
ital.: Maremma, Patore Abruzzese, Cane de Pastore Maremmami-Abruzzese; angl.: Maremma Sheepdog


PŮVOD:
Maremma je italský služební pes, známý již z dávnověku, jeho předci původem pocházeli z oblasti Abruzzie. Spolu s přemisťováním stád skotu, se tito psi, jako jeho hlídači, dostali z Abruzzie také do Maremmy – do střední části Itálie, kde se křížili s místními Maremmanskými psy. Plemeno se formovalo přirozeným způsobem během dvou tisíc let. Vyšlechtěn byl tedy křížením Abruzzkého psa s tažným tělem a Maremmanského krátko-srstého. V obou oblastech Itálie (Maremma i Abruzzi) měli odedávna jejich přátelé námitky k právu nazývat svoji zem jako domovinu psa. V 60.letech 20.století se rozpracoval standard tohoto plemene a k oboustranné spokojenosti byl uznán dvojí název Maremmo-abruzský ovčácký pes. Úkolem těchto psů byla ochrana stáda a soukromí pastýře. Jejich vrozený ochranářský instinkt k ovcím se projevoval tím, že několik Maremm mohlo zcela samostatně hlídat celé stádo a ochránit ho před vlky a medvědy. Silné ochranné instinkty a samostatné rozhodování se u nich udrželo dodnes.


POPIS:
Jde o plemeno služebních psů. Jako druhé označení se používá Maremmský ovčácký pes, Maremmo-abruzzký pastevecký pes.
Maremma je silný, štíhlý pes s vypracovanými svaly a silnou kostrou. Hlava je velká, avšak tělu přiměřená. Lebka široká, od uší se postupně i čumáku zužuje. Čumák je rovný a široký, se silnými čelistmi. Čenich nosu je černý. Ocas je nízko posazený, v klidu šavlovitě zahnutý, spuštěný, pokrytý hustou dlouhou srstí. Toto plemeno nemůžeme nazvat poslušným, je totiž lovci zcela vyrovnaným partnerem.
Fotky: Maremmansko-abruzský pastevecký pes (foto, obrázky)

 

VÝŠKA:
Pes má v kohoutku 65 až 73 cm.
u feny je 60-68 cm.

VÁHA:
U psů je v rozmezí 35 až 45 cm.
U feny je v rozmezí 30 až 40 kg.


SRST:
Zbarvení je bílé, ale můžeme vidět i odstíny žluté, žluto-hnědé a pískové, a to většinou na uších nebo u kořene ocasu. Srst je hrubá s měkkým podsrstím.

CHARAKTER:
Krajně nezávislý, velice těžko se cvičí. Projevovat Maremmu lásku se příliš nedoporučuje, avšak jeho oddanost je nesporná. S druhými psy se v jednom domě snáší velice mirně. Rozená otužilost a dvojitý bílý kožich mu dovoluje být venku v jakémkoliv počasí.


PÉČE:
Potřebuje dostatek volného pohybu. Obtížně se cvičí.

Fotky: Maremmansko-abruzský pastevecký pes (foto, obrázky)


PLEMENO:
FCI I. - Ovčáci a honáčtí psi.
Sekce 1 – Ovčáci bez pracovní zkoušky.


OFICIÁLNÍ ZKRATKA V ČR :
MAP

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář