Jdi na obsah Jdi na menu
 


Porcelaine (Porcelaine Dog)

ANGLICKÝ NÁZEV:
angl.: Porcelaine

PŮVOD:
Porcelaine byl již v 18. století ve Francii velice oblíbeným psem při parforsních honech. Po francouzské revoluci a následných bojích se počet jedinců tohoto plemene výrazně snížil a Porcelaine se stal velmi vzácným. V 19. století však jeho nadšení přívrženci ve Švýcarsku jeho chov obnovili a plemeno rozšířili. Zakrátko patřil Porcelaine k běžným loveckým psům. V současné době je však opět vzácný a chovaný pouze ve Francii a ve Švýcarsku.


POPIS:
Porcelaine je lovecký pes pro drobnou zvěř. Je velmi noblesního, francouzského vzhledu, ve všech detailech své struktury přestavuje špičkovou kvalitu.
Hlava musí být velmi typická, hubená a jemně tvarovaná, vcelku dosti dlouhá. Lebka je nahoře široká, týlový výčnělek je zakulacený. Čelo má placaté, s ne příliš znatelnou středovou brázdou. Stop je dobře vyznačen. Nos má dobře vyvinutý, tmavě černě zbarvený, chřípí jsou dobře otevřená. Čenich je vcelku dlouhý, bez čtverce nebo špičky na konci, nosní most je zpočátku rovný, na konci mírně klenutý. Horní rty překrývají dolní, avšak bez poklesávání nebo síly. Oči jsou dobře vyvinuté, tmavě zbarvené, s inteligentním a sladkým výrazem. Uši jsou tenké, dobře zkroucené dovnitř, dosahují konce čenichu. Krk má mírně delší, lehký, ukazuje malý lalok, napjatého a hubeného vzhledu. Záda jsou rovná a široká, s dobře zřetelným kohoutkem. Hruď je průměrně široká, zato však hluboká. Ocas je dobře posazený, u kořenu dosti silný, průměrně dlouhý, směrem ke konečku se zužuje, bez delších nebo hrubších chlupů, je nošený v mírném zakřivení. Přední nohy jsou vcelku dlouhé a hubené, ne však příliš jemné, dobře šlachovité, jsou rovné a rovnoběžné. Ramena jsou vyvinutá pro rychlý, tryskový běh, jsou dlouhá, dobře svalnatá, nejsou však těžká. Tlapky má typické pro francouzského honiče, jsou trochu podlouhlé, s jemnými, avšak těsnými prsty, polštářky jsou tvrdé a tuhé. Kůže je jemná a pružná, mramorově posetá mnoha černými skvrnami. Pohyb je živý, čilý a nevázaný.
Fotky: Porcelaine (foto, obrázky)

 

VÝŠKA:
Pes má v kohoutku 55 až 58 cm.
Fena má v kohoutku 53 až 56 cm.


VÁHA:
Porcelaine váží v rozmezí 25 až 28 kg. (Standard FCI hmotnost neuvádí.)


SRST:
Porcelaine má hladkou, jemnou srst, dobře přiléhající a zářivou, stejně jako lesk porcelánu. Zbarvení je velmi bílé, s téměř kulatými oranžovými body, které se nikdy nespojují do „pláště“. Tyto body na sobě obvykle navršují další černě zbarvené body. Oranžové skvrny na uších jsou vysoce charakteristickým znakem tohoto plemene.


CHARAKTER:
Porcelaine je elegantní, noblesní, povahou živý a přátelský pes, s krásným zvonivě zvučným hlasem. Je také veselým, vytrvalým a nadšeným honičem.


PÉČE:
Porcelaine


PRŮMĚRNÁ DÉLKA ŽIVOTA:
Porcelaine se průměrně dožívá 12 až 13 let.

Fotky: Porcelaine (foto, obrázky)


VYUŽITÍ PŮVODNÍ:
Lovecký pes.


VYUŽITÍ DNES:
Stopař a společník.


PLEMENO:
FCI VI. - Honiči, barváři a příbuzná plemena.
Sekce 1.2 – Honiči střední velikosti.
S pracovní zkouškou.


OFICIÁLNÍ ZKRATKA V ČR :
POR

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář