Jdi na obsah Jdi na menu
 


Komondor (Maďarský ovčák)

ANGLICKÝ NÁZEV:
Komondor, Hungarian sheepdog


PŮVOD:
Komondor je národní maďarské plemeno pasteveckých psů. Před asi tisíci lety předci Komondora přišli s kočovníky z východu. A tak již několik staletí Komondora rozšiřují v Maďarsku a využívají k ochraně stád od dravé zvěře i jako strážce a hlídače majetku a obydlí. Za hranicemi země se tito bílí obři vidí zcela zřídka, přesto však ve Francii, Německu i Belgii jsou školky pro šíření těchto psů. V USA je Komondor využíván u policie. Komondor má vrozený instinkt ochraňovat vše, aniž by mu to někdo poručil.

Fotky: Komondor (foto, obrázky)


POPIS:
Je plemenem služebních psů. Druhé označení je maďarský ovčácký pes. Komondor je mohutnější postavy, s pevnou kostrou. Patří mezi středně velké psy. Pes má v kohoutku asi 80 cm, feny kolem 70 cm, avšak horní hranice nejsou udány. Musí být především přiměřené postavy. Hmotnost psa se pohybuje v rozmezí 50 až 60 kg, feny 36 až 50 kg. Hlava se zdá být krátká, přechod z čela na čumák je přiměřeně zřetelný. Čumák je široký, hrubý. Čenich nosu je černý. Ocas dosahuje k hlezenním kloubům, je zlehka zatočen do kruhu. Komondor se vyznačuje unikátní šňůrovitou srstí, což je dlouhá, hrubá srst, vytvářející šňůrky (lanka), dosahující plné délky teprve až ve dvou letech. Zbarvení je vždy bílé.


VÝŠKA:
Pes má v kohoutku 70 cm a více (průměr 80 cm).
Fenka má v kohoutku 65 cm a více (průměr 70 cm).

VÁHA:
Pes váží 50 až 60 cm.
Fenka váží 36 až 50 cm.


SRST:
Komondor se vyznačuje unikátní šňůrovitou srstí, což je dlouhá, hrubá srst, vytvářející šňůrky (lanka), dosahující plné délky teprve až ve dvou letech. Zbarvení je vždy bílé.


CHARAKTER:
Surový, těžko vychovatelný, neoblomný. Komondor je spolehlivý ochránce a věrný domácí přítel.

Fotky: Komondor (foto, obrázky)


PÉČE:
Nenáročný, pracovitý pes, který může žít jak v bytě, tak i venku.


PLEMENO:
FCI I. - Ovčáci a honáčtí psi.
Sekce 1 – Ovčáci s pracovní zkouškou.


OFICIÁLNÍ ZKRATKA V ČR:
AKE

 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Štěňata

Király Puszta, 8. 3. 2011 14:56

V dubnu se narodí v chovatelské stanici Király Puszta štěňata komondora. Zájemci nechť se kontaktují na email kiralypuszta@komondor.cz nebo karin@komondor.cz. Lze i telefonicky na +420 607 561 909. Vše na webu: www.komondor.cz.

KOMONDOR

Király Puszta FCI, 8. 3. 2011 14:53

O komondorech, jejich zdraví, chovu, socializaci a výcviku se dočtete na internetových stránkách nejstarší chovatelské stanice Király Puszta FCI v České republice.

odpovídám na "Hojky, mám dotaz"...

Fehér Kócos, 6. 5. 2009 13:48

Nejdříve si dovoluji polemizovat se zde prezentovaným charakterem, nejedná se o těžko vychovatelného psa. K výchově stačí pouze důslednost a dobrá socializace. Samozřejmě na pusztách v Maďarsku to fungovalo jinak... Tam byl zapotřebý hodně drsný chlapík. K dotazu - exteriérová "zmenšenina" komondora je puli, také maďarské národní pastevecké plemeno, ten může být oproti komondorovi i v černé barvě. U nás v republice je jen několik komondorů, samozřejmě pouze bílá barva. Mimo proporcí se liší puli i vysoko nasazeným, nad zády stočeným ocasem. Povahově je odlišný, dá se říci extrovert, velmi temperamentní pejsek. Vyplívá to z jeho použití po staletí, stádo měl nahánět, kdežto komondor co by strážný pes jej chrání. Takže puli má rád hodně pohybu a daleko víc toho naštěká. Komondor se zabývá jen důležitými vzruchy, hlídá tiše a pak bleskově vyrazí proti nepříteli. Pokud má někdo vážný zájem o komondora, bereme celoročně záznamy na štěňátka, v současné době máme v naší Ch.st. Fehér Kócos vrh štěňátek, odběr druhá polovina 5/2009. Pro lepší představu, jaký komondor je, Vás zvu na naše stránky www.komondor.wbs.cz

Hojky,mám dotaz

Martullkka, 6. 3. 2009 10:16

Viděla jsem pejska který vypadal ůplně stejně jako komodor ale byl celý černý.Je možný aby měl i jiné zbarvení než bílé,nebo to byla spíš jiná rasa?