Jdi na obsah Jdi na menu
 


Louisiana Catahoula (Národní plemeno státu Louisiana)

Původ a účel
Země / stát původu: Spojené státy / Louisiana. Používal se jako pes dobytkářů, dřevorubců, společenský pes, hlídací a strážní pes.

Celkový vzhled
Plemeno Louisiana Catahoula je pes střední až větší velikosti, dobře osvalený, elegantní, silný, ale činorodý a velmi vytrvalý.

Temperament
Nezávislý, s obranářskými vlohami, teritoriálními pudy. Může se projevovat agresivně. Plachost na vodítku se nepovažuje za bázlivost, ale za rezervovanost vůči cizím.

Velikost
Psi by měli měřit 22-26 palců (55,8 – 66,0 cm). Velikost fen je 20-24 palců (50,8 – 60,9 cm).
Fotky: Louisiana Catahoula (foto, obrázky)


Srst a barva
Délka srsti by měla být krátká až středně dlouhá. Barva – leopardí se dává přednost a může být modrá, šedá, černá, játrová, červená, bílá a skvrnitá. Znaky mohou být černé, bílé, tříslové, červené nebo žlutohnědé. Jednobarevné zbarvení je přijatelné černé, žluté, červené a čokoládové.

Hlava
Hlava by měla být mohutně stavěná s dobře vyvinutými lícemi. MOZKOVNA: střední délky, široké temeno s dobře vyjádřeným stopem. TLAMA: tlama by měla být silná, hluboká a přibližně stejně dlouhá jako mozkovna měřená od stopu k týlnímu hrbolu. Tlama by měla být široká v nasazení a při pohledu zepředu by se měla zužovat. SKUS: skus silný, nůžkový; klešťový skus je přijatelný. Vysoce žádoucí je kompletní chrup, ale zlomené zuby se nepenalizují. OČI: skleněným očím se dává přednost, třebaže oči mohou být libovolné barvy nebo kombinace barev. Oči nemusí být stejné barvy a jedno nebo obě oči mohou být také různobarevné. UŠI: uši by měly být krátké až středně dlouhé s nasazením na úrovni nebo těsně pod úrovní vrcholu temene hlavy. Přednost se dává správně zavěšeným uším s vnitřním okrajem ucha těsně přiléhajícím k líci. Uši složené dozadu jsou přijatelné.

Krk
Krk svalnatý a dobré délky.

Hrudní končetiny
Délka hrudních končetin 50 – 60 % celkové výšky psa měřené od země k vrcholu kohoutku. Plece dobře uložené směřují dozadu, pažní kost dobré délky. Hrudní končetiny postaveny středně široce a tlapy nejsou vtočeny dovnitř ani vytočeny ven.

Trup
Hřbet silný a dobře osvalený, rovný a středně dlouhý. Hrudník hluboký, dosahuje pod lokty. Hrudník široký s dobře klenutými žebry. Spodní linie přiměřeně stoupá směrem ke slabinám.

Pánevní končetiny
Záď střední délky až delší a přiměřeně skloněná. Ocas nasazen středně vysoko až vysoko. Kolena dobře úhlená a hlezna postavena nízko u země. Hlezna při pohledu zezadu nejsou vbočená ani vybočená.
Fotky: Louisiana Catahoula (foto, obrázky)


Tlapy
Tlapy silné a střední délky. Dobře vyvinutá kůže mezi prsty. Paspárky mohou být přítomny nebo mohou být odstraněny; nejsou-li odstraněny, měly by být stejné.

Pohyb
Pohyb plynulý a nenucený prozrazující činorodost. V klusu je přípustné řádkování.

Vady
Uši příliš letmé nebo podobné uším honicích psů
Příliš malá nebo příliš velká výška
Kočičí tlapky nebo mývalí tlapky
Vážné vady
Psi s vrozeně zkráceným ocasem nebo s kupírovaným ocasem
Jakékoliv deformace očí nebo excentricky formované zornice
Předkus nebo podkus

Diskvalifikace
Dlouhá nebo huňatá srst
Kupírované uši

 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář