Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bišonek (Bichon á poil frisé, Bichon Frise)

ANGLICKÝ NÁZEV:
angl.: Bichon Frise; fr.: Bichon á poil frisé


PŮVOD:
Bišonek patří do velmi starobylé skupiny bišonků, bílých "dámských" psíků, kteří prokazatelně existovali již ve starověku. V období středověku byl Bišonek oblíbencem královských rodin v Itálii a ve Francii. Předpokládá se, že ho do Španělska na ostrov Tenerife dovezli španělští nebo finští námořníci a z ostrova se pak Bišonek již snadno dostal na kontinent. Dlouhou dobu vypadali tak, jak je ve 14. století námořníci objevili a neměnili se. V 16. století se na královském dvoře a mezi dvořany byl Bišonek velice populární. Na konci 19. století se však stal již jen zcela obyčejným pouličním psem. Teprve po první světové válce získal svůj ušlechtilý status. Bišonek byl uznán FCI, AKC, CKC, KCGB, ANKC

Fotky: Bišonek (foto, obrázky)


POPIS:
Bišonek je veselý a hravý malý pejsek, se živou chůzí, s kadeřavou, dlouhou, měkkou a sněžně bílou „labutí“ srstí a s vesele důstojným ocasem. Nos je okrouhlý, černý, jemně zrnitý a lesklý. Rty jsou tenké a černé. Líce jsou jemné, ne příliš svalnaté. Oči má velmi tmavé, s tmavými očními víčky, kulatého, nikoli mandlového tvaru, živé, ne příliš velké, neukazují žádné bělmo a nesmí být příliš vystouplé. Uši jsou zavěšené a dobře porostlé dlouhou, jemně vlnitou srstí. Krk je vcelku dlouhý, nesený hrdě a vysoko, jeho délka je zhruba v třetině délky těla. Ocas je posazený poněkud níže, než u Pudla, je nesený vzhůru, není rolovaný, ale půvabně zatočený přes linii páteře.


VÝŠKA:
Výška v kohoutku by neměla přesahovat 30 cm. Menší rozměr je výhodou.


SRST:
Bišonek má srst jemnou, hedvábnou a velmi kadeřavou. Jeho spirálovitá srst připomíná srst mongolských koz, není však provázkovitá, měří 7 až 10 cm. V základě je přiznáno pouze bílé zbarvení, některé kluby však do 19 měsíců věku Bišonka také krémové nebo meruňkové skvrny na bílém podkladě.


CHARAKTER:
Malý Bišonek vás potěší, je to nezaměnitelný přítel a společník pro milovníky malých plemen. Je veselý a temperamentní, vždy připravený ke hře. Rád se učí všemožným kouskům, vyniká inteligencí a přizpůsobivostí. Vyrovnaný, nebojácný, přátelský k dětem i ke zvířatům.


PÉČE:
Bišonek má srst, která vyžaduje mnoho pravidelné péče. Je třeba ji každý den pročesávat, a také pravidelně, asi jednou za 3 měsíce, přistřihovat, a to do určitého modelu. Nezapomeňte mu hlídat a přistřihovat chloupky u očí a na tlapkách. Bišonek nelíná, při pravidelném kartáčování se srst na hřebenu spolehlivě zachytí.

Fotky: Bišonek (foto, obrázky)


PRŮMĚRNÁ DÉLKA ŽIVOTA:
Bišonek se průměrně dožívá 13 až 14 let.


VYUŽITÍ PŮVODNÍ:
Společník.


VYUŽITÍ DNES:
Společník.


PLEMENO:
FCI IX. - Společenská plemena a toy
Sekce 1 – Bišonci
Bez pracovní zkoušky.


OFICIÁLNÍ ZKRATKA V ČR :
BF

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

STAFFKOMAS

ADA, 26. 10. 2009 7:37

PLOČ PAK TAM NEMÁTE FOTKY STAFORDŠÍRSKÉHO BULL TERIÉRA MUSÍ TE TO NAPRAVIT

Re: STAFFKOMAS

Bišonek, 11. 3. 2016 4:31

Ahoj.To bych neriskoval jak ze zdravotního hlediska,tak s ohledem na jeho povahu maximálního kamaráda, který vyžaduje společnost ať se děje co se děje.Jinak biš.super až na tu péči o srst,nebo na krátko,jak sme to nakonec zavedli,protože to by člověk musel česat nonstop.

Bišonek

fucim, 23. 2. 2016 12:38

Chtěla jsem se zeptat zda bišonek může být celoročně venku?Děkuji za odpověď

Re: Bišonek

Bišonek, 11. 3. 2016 4:27

Ahoj.To bych neriskoval jak ze zdravotního hlediska,tak s ohledem na jeho povahu maximálního kamaráda, který vyžaduje společnost ať se děje co se děje.Jinak biš.super až na tu péči o srst,nebo na na krátko,jak sme to nakonec zavedli,protože to by člověk musel česat nonstop.

bišonek

Jiřka, 13. 8. 2012 12:45

Chtěla bych se zeptat jak se bišonek snáší s jinými psíky. Např.:bišonek X jokšír

bišonek

Pavla , 12. 12. 2010 10:54

Jsou bišonci krásní :). Moc bych ho chtěla,ale váhám jestli bišonka nebo jokšírka. Mějte se fajn

Re: bišonek

LUCKA, 23. 12. 2010 9:02

bišonka!!jsou naprosto dokonalí,úžasní..já už bych jiné plemeno nechtěla!miluju svojí Jessinku!!

bisonek

romana, 10. 7. 2009 22:34

ja by som ho chcela do bytu a chcem vediet ci moc blafkaaaaaaaaaaa

bišonek frisé

Monika, 29. 1. 2009 16:50

chtěla bych se prosím zeptat kolik má takový bišonek asi vážit Děkuji

pejsci!

romana, 3. 1. 2009 13:41

bišonci se mi strasne moc libi!!!ele mame doma veciho psa choda je to fenka besinka!!!

hafík

natalie 15 let, 19. 12. 2008 16:11

jsou tak krásní jooo

můj pes

joko, 28. 11. 2008 13:51

můj pes je hesčí

...

Riky, 18. 10. 2008 13:44

jo mám ho doma jsou roztomilí