Jdi na obsah Jdi na menu
 


Anatolský pastevecký pes (Coban Cöpegi)

Anatolský pastevecký pes je proporcionálně rostlý, s dobře vyvinutým svalstvem.

ANGLICKÝ NÁZEV:
Anatolia Shepherd Dog, Anatolian Karabash Dog, Coban Cöpegi

PŮVOD:
Toto plemeno je známé již od dávných dob. Předpokládá se, že předkové Karabaše kdysi dokonce bojovali se lvy, neboť v dávných dobách na Anatolijské planině v Malé Asii vládli ohromní psi s masivním hlavami, kteří se využívali pro lov lvů. Psi zanechali na asyrských basreliéfech svůj obraz bojových psů. Nyní se Karabaši uplatňují jako pastýřští psi pro ochranu stáda. Jsou zvyklí žít na ulici po celý rok a schopní si samostatně shánět žrádlo, například rozštípáním syslích nor.

POPIS:
Anatolský pastevecký pes je proporcionálně rostlý, s dobře vyvinutým svalstvem. Výšku v kohoutku má v rozmezí 71 až 81 cm, váhu kolem 40 až 65 kg. Lebka je široká, velká. Má černé, zlehka visící pysky. Čelisti jsou silné. Přechod od čela k čumáku je přiměřeně zvýrazněn. Ocas má vysoko posazený, v klidném stavu zlehka ohnutý. Při vzrušení je zatočen vzhůru do kola a dotýká se zad. Tlapy jsou silné, se sevřenými palci. Barva: všechny odstíny sobolího zabarvení, setkáváme se i s bílou, na čumáku s povinnou černou maskou.


VÝŠKA:
Pes má v kohoutku 74 až 81 cm.
Fena má v kohoutku 71 až 79 cm.

VÁHA:
Pes váží v rozmezí 50 až 65 kg.
Fena váží v rozmezí 40 až 55 kg.

SRST:
Krátká a drsná. Barva: všechny odstíny sobolího zabarvení, setkáváme se i s bílou, na čumáku s povinnou černou maskou.

CHARAKTER:
Pes je velice chytrý a odvážný. Přestože je nezávislý, rychle a dobře se učí. Není agresivní. Karabaš je inteligentní a opatrný. Povahově je velice nedůvěřivý, proto patří vždy pouze jednomu hospodáři a je nutné regulovat jeho styk s okolními lidmi, rodinou a dětmi. Jsou velmi nedůvěřivý k cizím lidem. Karabaši se nehodí pro městský chov.

PLEMENO:
FCI II. - Pinčové a knírači, molossoidní a švýcarští salašničtí psi.
Sekce 2.2 Molossi, horští psi.
Bez pracovních zkoušek.

OFICIÁLNÍ ZKRATKA V ČR:
APP

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář