Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pudl (Poodle, Caniche)

ANGLICKÝ NÁZEV:
angl.: Poodle; čes.: Pudl


PŮVOD:
Pudl vznikl pravděpodobně v 16. století ze starověkých dlouhosrstých pasteveckých a loveckých „vodních psů“. Pudl tehdy získal velikou popularitu, avšak později, když ho přestali využívat k honu, se postupně přeměňoval v pokojového společenského psíka. První standard Pudla byl uznán v Německu v roce 1904 a Pudl se v této době dělil na velkého a trpasličího. V roce 1936 zaregistroval MKF toto plemeno jako francouzské a Pudl se již dělil na velkého, malého a trpasličího.
Toi-pudlovi byl standard přiznán roce 1984.
Pudl byl miláčkem mnohých známých osobností, státních i veřejných činitelů, spisovatelů, umělců-malířů i muzikantů. Například Beethoven napsal elegii na smrt svého miláčka a G.Gaine sepsal báseň „Ctnostný pes“. Ve Východní Evropě se rozšiřováním Pudla začali zabývat v 18. století.


POPIS:
Pudl je plemenem společenských psů. Pudl je harmonické postavy, středních proporcí, téměř čtvercového formátu, pokrytý charakteristicky kadeřavou srstí, kudrnatou nebo provázkovitou. Svým inteligentním, stále ostražitým, aktivním a harmonicky stavěným vzhledem, ve svém okolí zanechává dojem elegance a pýchy.
Pudl má hlavu vznešenou, proporcionální k tělu. Je protáhlá, její délka musí o trochu převyšovat 2/5 jeho výšky v kohoutku. Není ani těžká, ani masivní, ale ani příliš jemná. Lebka je dobře tvarovaná, její šířka je menší, než polovina délky hlavy. Stop je jako u všech psů středních proporcí jen mírně vyznačen. Nos je dobře vyvinutý, s vertikálním profilem a otevřeným chřípím. Pudl černý, šedý a bílý má nos černý. Hnědí jedinci mají nos hnědý. Čenich má horní profil rovný, jeho délka je zhruba 9/10 délky lebky. Vzhled čenichu je pevný a elegantní, ale ne ostrý. Bílí šedí a černí jedinci ho mají zbarvený černě, hnědí a oranžoví jedinci hnědě. Rty jsou lehce vyvinuté, dost těsné, středně silné. Oči mají ostrý a pronikavý výraz, jsou mírně šikmo posazené. Obrys očních víček dává očím mandlový tvar. Černí, bílí, šedí a meruňkoví Pudli mají oči černé nebo velmi tmavě hnědé, hnědí jedinci mohou mít oči tmavě jantarové barvy. Uši jsou vcelku dlouhé, na koncích zakulacené, volně spadající podél lící, pokryté dlouhou zvlněnou srstí. Pudl, jehož uši nedosahují koutků rtů, nemůže být ohodnocen jako vynikající. Krk je pevný, na zátylku mírně klenutý, středně dlouhý, rozměry úměrný a bez laloku. Hlava je nesena hrdě a vysoko. Pudl má tělo úměrné, délka těla obecně převyšuje výšku v kohoutku. Kohoutek je mírně vyvinutý. Hruď je dobře vyvinutá, spadá až k loktům, její šířka se rovná 2/3 její hloubky. Obvod hrudníku měřený za rameny, musí mít nejméně o 10 cm více, než výška v kohoutku. Ocas je posazený vysoko, dříve se kupíroval na jednu polovinu jeho délky. Dlouhý a dobře nesený ocas není považován za chybu. Pudl má lehkou a pružnou chůzi, nikdy povolenou nebo protahovanou.

Fotky: Pudl (foto, obrázky)


VÝŠKA:
Pudl je podle velikosti dělen na 4 druhy:
1.)velký, královský neboli robustní:
Je nejstarším druhem plemene. Výška v kohoutku je 45 až 60 cm, s tolerancí 2cm. Má pevnou kostru, silné svaly, je výborným ochráncem i hlídačem.
2.)střední:
Výška v kohoutku je 35 až 45 cm.
3.)malý neboli miniaturní:
Výška v kohoutku je 28 až 35 cm.
4.)trpasličí neboli toy pudl:
Výška v kohoutku je menší než 28 cm, požadovaný ideál je menší něž 25 cm.


VÁHA:
Standard FCI hmotnost neudává.


SRST:
Pudl je dělen podle druhu srsti na 2 druhy:
1.)Pudl s kadeřavou srstí: má hojnou srst, jemné struktury, vlněnou a kadeřavou, elastickou a před tlakem ruky odolnou. Musí být silná, hustá jednotné délky, zformovaná do kudrlin, které jsou zpravidla česané. Na dotek tvrdá srst, která vytváří dojem koňské srsti, je nepřijatelný.
2.)Pudl s provázkovou srstí: Má hojnou srst, pěkné struktury, zvlněnou a kadeřavou, zformovanou do stejně dlouhých charakteristických tenkých provázků, minimálně 20 cm dlouhých. Čím delší provázky jsou, tím jsou lépe hodnoceny. Postranní provázky na hlavě mohou být za ušima stuhou uvázány.
Pudl má srst bohatou a dostatečně dlouhou. Přiznané zbarvení je bílé (jednobarevného tónu, oči černé nebo tmavě hnědé , drápky a čenich nosu černé), šedé (tón stejný, nepřechází ani do bílé, ani do černé, či temně hnědé nebo černé, čenich nosu a drápky jsou černé), meruňkové (tón je stejný, nepřechází do hnědé, bílé nebo krémové, oči, čumák nosu a drápky jsou černé nebo temně hnědé), hnědé (tón stejný, dostatečně tmavý, oči temně hnědé nebo temně jantarové, čenich nosu, víčka, pysky, dásně, patro v tlamě a drápky jsou tmavě hnědé nebo černé) a černé (čenich nosu, víčka, pysky, dásně a patro v tlamě, podušky na tlapkách a drápky jsou černé).
Pud má srst, která nelíná, vyžaduje však vytrvalou péči. Jednou za půl roku je nutné je stříhat. Střihy jsou povoleny 4 a to „kontinentální“, „anglický sedlový“, „moderní - baby střih“ a „klasický - na lva“. Na výstavách se nejvíce preferuje „baby střih“ a „kontinentál“.

Fotky: Pudl (foto, obrázky)


CHARAKTER:
Pudl je známý svojí věrností, ochotou učit se a být vycvičený, které z něho udělaly obzvláště příjemného společníka.
Pudl má různorodý charakter. Dobře se cítí ve společnosti členů rodiny, milují hru s dětmi. Zbožňují plavání a hru s míčem. Pudl je poslušný, příkazy svého pána si dobře zapamatuje, a proto se také lehce cvičí. Malincí Pudli mají, pro svoji nervozitu, sklony k častému štěkání. Jsou také často nemocní.


PÉČE:
Pudl má srst, která nelíná, vyžaduje však pravidelnou péči v podobě kartáčování a vyčesávání, aby se nestala plstnatou. Její odumřelé chlupy se na hřebenu dobře zachytí. Profesionální úprava srsti na výstavu vyžaduje zkušeného odborníka, a také značnou míru citu.


PRŮMĚRNÁ DÉLKA ŽIVOTA:
Pudl se průměrně dožívá 14 až 17 let.

VYUŽITÍ PŮVODNÍ:
Společník.


VYUŽITÍ DNES:
Společník.


PLEMENO:
FCI IX. - Společenská plemena a toy
Sekce 2 – Pudl
Bez pracovní zkoušky.


OFICIÁLNÍ
ZKRATKA V ČR :
P

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Čikáček - můj miláček

Olča, 3. 7. 2009 21:18

Jsou to nejlepší pejsci. Skvělí kamarádi, věrní a oddaní. Dostala jsem ho když mu bylo 5 týdnů a 3 dny. Vypiplala jsem si ho a on mi to každý den vracel svou psí láskou. Přišla jsem o něj před měsícem, bylo mu 17 let a nemůžu se s jeho ztrátou smířit. Strašně moc mi chybí a těžko ho jiný někdy nahradí.

Re: Čikáček - můj miláček

Ink., 28. 9. 2020 22:00

Mi sme meli pudla středního 24 let pred měsícem sme ho museli utratit a jeje to pronas take těžké ze uz tu snami neni .

pudl

saya, 1. 6. 2016 6:08

My mame taky pudla :3. Jmenuje se Elvis (rikame mu kosiska) a je naprosto bozii

arco25

Jany, 19. 8. 2012 17:16

Muj pejsek se jmenuje Arco je mu 11 let a je to muj největší kamarád,,,,

pudl

týnka, 8. 6. 2012 15:49

tito psy jsou moc sladcí můj je taky a je to taky pudl

ahoj

Chs morčat Funny World, 26. 2. 2011 12:29

ahoj oprav si prosím chyby máš tam psané Toi má to být toy ,dále je královský,velký,střední,trpasličí,toy a miny toy výšky přesně nevím najdi si to na Pudl Info zdraví Chs morčat Funny World http://www.chs-funny-world.websnadno.cz/Uvod.html Ps:o pudlíky se hodně zajmám a hodně toho vím mám je i doma takže si to prosím oprav :)

................

Jana, 15. 10. 2009 20:08

vy všichni máte kliku že ste psa aspoň měli,mě rodiče nedovolej ani křečka nebo andulku a natož pejska :-( A to že ti umřel je smutný,ale tak to bohužel chodí :-(((

CHLUPACI

MAREK SOKOLIK, 3. 4. 2009 22:29

JOU TO DOBRY PSI

UPA SUPA PSI

EVA PACLIKOVA, 3. 4. 2009 22:28

TYHLE PSI JSOU UPA SUPA MA HO TETA JE TO BOBANEK

pejsek :-*

šmudlinka, 9. 2. 2009 18:26

můj pejsek je taky pudl :-P a je to kluk ... :-) a jmenuje se Ronísek :-* je to můj největší miláček :-)) a chce si semnou hrát,mazlit atd. :-))

jeeee

kika , 19. 12. 2008 16:08

můj nejlepší pes je pudl
jeeeeeeeee