Jdi na obsah Jdi na menu
 


Americký stafordširský terier (American Staffordshire Terrier)

Svým nevelkým vzrůstem americký staffordšírský teriér dělá dojem velmi silného a výkonného psa.

ANGLICKÝ NÁZEV:
American Staffordshire Terrier

PŮVOD:
Předky Amerického stafordšírského teriéra označujeme Anglické buldogy a teriéry. Bližší příbuzní jsou Americký pitbulteriér a Anglický stafordšírský bulteriér, který se odlišuje lehčími kostmi a menšími rozměry. Plemeno je známé z 19. století. Standard stafordšírského teriéra byl poprvé schválen v „Americkém klubu chovatelů psů“ 10.června 1936. Později, v roce 1972, k označení přidali ještě slovo „americký“ a již jako Americký stafordšírský teriér je plemeno zaregistrováno v FCI. Ve východní Evropě se stali známí až v roce 1989 a rychle dobývali popularitu.

POPIS:
Svým nevelkým vzrůstem Americký stafordšírský teriér dělá dojem velmi silného a výkonného psa. Výška v kohoutku psů je 46 až 48 cm, a u fen 43 až 46 cm. Váha musí odpovídat rozměrům. Velká hlava je střední délky, lícní kosti jsou svalnaté. Čumák kvadratický, široký a vypouklý. Uši krátké, posazené vysoko. Oči jsou temné, široce umístěné. Nedovoluje se růžové zabarvení víček. Krk je silný a středně dlouhý. Hruď široká a hluboká. Přední nohy přímé, široce postavené, což dovoluje rozvinutí hrudi. Bedra mají silnou svalovinu. Ocas je posazen nízko, je krátký, přímý s tenkým konečkem. Srst je krátká, hustá a lesklá. Barva se připouští jakákoliv – jednobarevná i se skvrnami.


VÝŠKA:
Pes má v kohoutku 46 až 48 cm.
Fena má v kohoutku 43 až 46 cm.

VÁHA:
Musí odpovídat rozměrům.

SRST:
Krátká, hustá a lesklá.

PÉČE:
Americký staffordšírský teriér potřebuje pravidelné kartáčování štětinatým kartáčem, jen tak bude jeho srst jasná a čistá. Koupejte ho jen v případě nezbytnosti. Potřebuje také vcelku značné množství tělesné zátěže, které však musí absolvovat na obojku. Velice rád běží vedle jezdce na kole. Již od štěňěčího věku ho vychovávejte důsledně a pevnou rukou. Dopřejte mu také dostatek pravidelného pohybu a fyzických aktivit. Tento pes není vhodný pro ty, kteří nemají žádné zkušenosti se psy.


CHARAKTER:
Psi tohoto plemene se chovají pro ochranu majetku a pro své vlastnosti i jako osobní tělesní strážci. Ale stafordšírský teriér potřebuje učit disciplíně, a to co nejdříve tak, jak dovoluje jeho svéhlavost a tvrdohlavost. Kromě toho všeho je stafordšírský teriér známý jako vynikající krysař.

PLEMENO:
FCI III. - Teriéři.
Sekce 1 - Teriéři typu bull.

OFICIÁLNÍ ZKRATKA V ČR :
AST


 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář