Jdi na obsah Jdi na menu
 


Puli (Hungarian Puli)

ANGLICKÝ NÁZEV:
Puli,
a). Feher (Blanc) - bílý
b). Egyeb Szinu (Autres Couleurs) - černý

Fotky: Puli (foto, obrázky)


PŮVOD:
Předpokládá se, že je tomuto psovi více jak tisíc let, dle písemných pramenů je znám již ze středověku. Je možné, že se do Maďarska dostal z Asie, a to s maďarskými kočovníky. Zevnějškem Puli připomíná Komondora, je však o mnoho menší. Hlavním znakem Puli je unikátní dlouhá srst, smotaná do šňůrek či provázků, sahajících až k zemi. Tmavá barva těchto psů je dovoluje lehce rozeznat ve stádě mezi ovcemi. Puli má svéráznou pasteveckou taktiku: řídí a vede stádo tím, že ovcím skáče na záda nebo zvířata přeskakuje. Puli je z ostatních maďarských pasteveckých psů tím nejznámějším.


POPIS:
Jde o plemeno služebních psů. Jako druhé označení se užívá Maďarský vodní pes.
Je to silný, velice pohyblivý pes středních rozměrů. Kosti jsou pevné. Tělo má kvadratický formát, záda jsou rovná, hruď je široká, avšak nikoliv sudovitá. Přední tlapy jsou rovné, nepříliš dlouhé, svalnaté, pokryté hustou srstí, díky které vypadá objemný. Zadní tlapy jsou také svalnaté. Hlava je poněkud krátká, kopulovitá, lebeční část v porovnání s čumákem není příliš široká. Oči mají tmavo-hnědou barvu, jsou zcela zakryté hustým obočím, což však nevadí jeho zraku. Uši jsou vysoce posazené, zhusta zarostlé, huňatá srst z nich kaskádovitě spadá, díky čemuž uši vypadají v porovnání se skutečností mnohem větší. Krk je rovný, krátký a svalnatý. Ocas je hustě střapatě porostlý srstí, zatočen vzhůru, ale jdoucí rovněž rovně dolů. Je to spolehlivý hlídač a velmi dobrý pastýř. Čumák tupý,okrouhlý.


VÝŠKA:
Pes má v kohoutku 40 až 44 cm.
Fena má v kohoutku 37 až 41 cm.


VÁHA:
V rozmezí 9 až 18 kg.

Fotky: Puli (foto, obrázky)


SRST:
Srst je dlouhá, drsná, s měkkým základem, sbíhající se do zvláštních provázků. Zbarvení je: rezavě-černé a všechny odstíny šedé barvy.

CHARAKTER:
Živý a energický pes, velmi vytrvalý, vitální pes. Velice dobře se vyrovnává svými pasteveckými povinnostmi a je to nadaný hlídač. Lehko se trénuje.
Velice společenský a poslušný pes.


PÉČE:
Srst vyžaduje udržovat v čistotě.


PLEMENO:
FCI I. - Ovčáci a honáčtí psi
Sekce 1 – Ovčáci bez pracovní zkoušky.


OFICIÁLNÍ ZKRATKA V ČR :
PUL

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

puli

Táńa Sládková, 3. 11. 2009 8:53

puli jsou velmi krásni a velmi inteligentní psi mám doma dva černý puliky a jsou super kdo plánuje štěńátko určitě doporučuji pulika nenáročný žádná údržba srsti jsou to miláčci.

Re: puli

Linda, 3. 11. 2014 12:14

Tak mila tano, asi si to uz neprectete, je to leta state, ale spis to pisu i pro ostatni. Puli je co se tyce udrzby velmi narocny pes ! Raci 100 maltezaku nez 8 puli, co tu mame. Pracuji v chs puli a kazdy den stravim hodiny a hodiny nad psem lezicim na stole a delam jeho dredy a srst krasnou. Pokud, jak vy pisete ,,bez udrzby,, se o srst nebudete nijak starat, dredy se vam nikdy nevytvori !!!! Jen jeden velkej zacuchanec okolo celeho psa ! Ta srst se muse ,,roztrhavat,, oddelovat manualne jeden pramen od druheho, jinak se to zadraduje vse do jedne velke hmoty. I psi kteri uz dredy maji potrebuji castou udrzbu, v koneckach se to uz k sobe necucha, dredy jsou pevne a ,,nelepi,, se k sobe, ale u korinku jak to roste, roste jeden velkej dred, takze se furt a furt musi roztrhavat od sebe ve smeru rustu dredu, tak aby ste meli krasnych bambilion dredu, a ne jeden velky hnusny a smrduty !!! Btw nad mladym psem ktery se jeste cucha cely do sebe stravim jednou za 10 dni dejme tomu 4-5 hodin, nad starsim zadredovanym uz jen asi tak 2 hodiny. Mame tu ale i fenu, ktera se vratila z domu takovych jak y pisete ,,bez udrzby,, lidi, ktari na to celej rok ani nehrably, sedim nad fenou tak hodinu denne a i po 4 tydnech co ji davam dokupy je furt v hroznem stavu, takze pokud chcete bezudrzbove plemeno, urcite nekupikte puli !!! Kupte si hladkosrsteho jezevcika, to je bezudrzbova srst.

Re: Re: puli

Linda, 3. 11. 2014 15:37

A jeste dalsi vec, puli neni plemeno, puli je zivotni styl ! Pokud nekdo chce puliho, musi tomu obetovat vse a zmenit svuj zivotni standart. Puli se nesmi casto koupat, smrdi pak jak stare pradlo ( a srst se potom dostatecne nedreduje jak je jemna), to znamena nesmi se zaspinit ! Trava, pole, hlina, les,... Nic takoveho pro puliho neexistuje, jen vybetonovany vybeh a chodniky. Puli nesmi navlhnou, vencit se v desti, plavat ve vode a podobne - smrdel by. Atd atd, je to spousta omezeni a hlavne spousta veci, co by pejsek chtel delat a vy mu musite vysvetlit ze nemuze. Neni to jen tak poridit si puliho kdyz nic nevite o peci ( ktera je jedna z nejnarocnejsich mezi vsemi plemeny ) jen pro to ze se vam libi dredy, verte se dredy se vam jen tak nevytvori, pokud prece jen si date praci a vytvori se vam a vy ho neudrzite cisteho i bez koupani a sucheho, oholite protoze bude smrdet takovym zpusobem ze se vam bude navalvat, tzn zase zadny dredy... Nakonec budete mit vcelku obycejneho oriska za spoustu penez...

http://www.diegitka.blog.cz/

Čivavinka, 21. 3. 2009 21:06

Puli je nádherný pes!!Já ho miluju!!