Jdi na obsah Jdi na menu
 


Anglický ovčácký pes

Anglický ovčácký pes (English Shepherd)

Anglický ovčák je hbitý, rychlý, statný a svalnatý pes, s velkou životní sílou, s vytrvalostí porazit všechny typy terénů. Je vytrvalý, pracovitý, chápající a přívětivý.

ANGLICKÝ NÁZEV:
angl.: English Shepherd; čes.: Anglický ovčák

PŮVOD:
Anglický ovčák je potomkem ovčáckých psů ze Skotska a z Nové Anglie. Výsledkem vznikl vytrvalý a pracovitý pes, chápající a přívětivý, přizpůsobený k samostatnému řízení stáda. Dal také možnost vzestupu moderním Koliím a Border koliím.
Anglický ovčák byl po celé generace chován ke všem možným účelům, především jako pracovní farmářský pes. Jejich zodpovědností byla celá řada, od nahánění stád, přes hlídání skladů a zásob, odhánění hmyzu i drobných dravců, po ochranu domova a hlídání dětí. Jedinečná schopnost ovládat všechny typy dobytku a různorodost úkolů je hlavním a definujícím rysem tohoto plemene.

POPIS:
Anglický ovčák je pes střední velikosti, který představuje obraz statné rovnováhy i harmonických proporcí. Je živý a pohotový, výraz jeho tváře prozrazuje vysoký stupeň inteligence. Neboť práce a péče a dohlížení na dobytek je jeho primárním úkolem, jeho fyzické uzpůsobení by mělo být takové, aby mu umožnilo tyto povinnosti splňovat v maximální možné míře. Ocenění typu musí být méně důležité, než vyhodnocení zdraví, povahy a charakteru a zdatnosti, které určují jeho hodnotu. Hladká kombinace jeho schopnosti nezávisle pracovat a touha pracovat společně se svým pánem je hlavním znakem tohoto plemene. Jeho přirozené instinkty mu umožňují provádět jeho práci s minimálním dozorem. Jeho důvěra a odvaha, účelnost a hluboký závazek k pravidlům ho nutí udržovat pořádek ve svém okolí, dokonce i v nepřítomnosti svého pána. Zároveň je silně loajální a vždy si uvědomuje i svého pána, se stálou ochotou ho poslouchat. Není posedlý naháněním, a když není požadovaná žádná práce, je schopný být u pánových nohou v klidu. Můžeme si tedy být jistí, že dobytek nebude při pastvě rušit.
Anglický ovčák má hlavu středně dlouhou, s mírně definovaným stopem, je široká a mezi ušima mírně zakulacená, vzdálenost od konečku nosu ke stopu je zhruba stejně dlouhá, jako vzdálenost mezi stopem a týlem a šířce přes vrchol lebky mezi základy uší. Čenich má mírně širší, není zakončen v bodu. Nos má plně zabarvený, černý, jasně tmaví psi mohou mít hnědě zbarvený nos. Oči má hnědé, mírně zakulacené a mírně šikmo posazené, vyjadřují silně inteligentní výraz. Uši má typicky daleko od sebe posazené, stojící mírně ven. Krk má silný a klenutý. Tělo má silné, hruď je hluboká, dosahuje až k loktům. Tělo je mírně delší, než vysoké. Hruď je mírně široká. Přední končetiny má při pohledu zpředu rovné. Zadní končetiny má svalnaté, mají dobrou kostní strukturu, dobře odděleně posazené, mírně zahnuté. Tlapky má oválné a kompaktní, s dobře klenutými prsty u sebe. Ocas je mírně delší, se zatočením na konci. Jeho nesení se může lišit, ale upřednostňuje se, aby ve stavu klidu byl držený nízko. Chůzi má při pohledu zpředu v rychlém klusu, přední tlapky má blízko sebe, avšak nepřekrývají se. Chůze by měla dávat dojem schopnosti okamžité změny směru. Chůze i pohyb jsou hladké, bez kostrbatosti. Správná srst Anglického ovčáka by měla vyžadovat jen málo čištění.
Převládají 4 barevné varianty:
1.) černé se světle hnědými skvrnami,
2.) trojbarevné – černé, světle hnědé a bílé,
3.) černo bílé,
4.) sobolí a bílá.
Černá maska je přijatelná, v jakémkoliv vzoru.

VÝŠKA:
Anglický ovčák má v kohoutku 45 až 60 cm, upřednostňuje se 47 až 55 cm.

VÁHA:
Anglický ovčák

SRST:
Anglický ovčák má středně dlouhou srst, rovnou, zvlněnou, nebo kadeřavou. Je počasí i špíně odolná, se sezónním podsrstím. Na hlavě, vnější straně uší, na přední části předních končetin a pod koleny je srst krátká a hladká. Zadní části předních končetin jsou mírně pernaté. „Kalhotky“ má mírně zaplněné. Ocas je chocholovitý. Nadměrně těžká hříva či ozdoba na krku a na hrudi je nežádoucí.

CHARAKTER:
Anglický ovčák je hbitý, rychlý, statný a svalnatý pes, s velkou životní sílou, s vytrvalostí porazit všechny typy terénů. Má bystré smysly a může najít a přitáhnout ztracená nebo zraněná zvířata.

PÉČE:
Anglický ovčák se v domě cítí výborně, potřebuje však dostatek pravidelné fyzické zátěže. Také nezapomínejte na pravidelnou péči o srst.

PRŮMĚRNÁ DÉLKA ŽIVOTA:
Anglický ovčák se průměrně dožívá 12 až 14 let.

VYUŽITÍ PŮVODNÍ:
Ovčácký pes.

VYUŽITÍ DNES:
Ovčácký pes a společník.

PLEMENO:
FCI – Neuznané plemeno.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář