Jdi na obsah Jdi na menu
 


Romaňolský vodní pes (Romagna Water Dog / Lagotto Romagnolo)

ANGLICKÝ NÁZEV:
Lagotto Romagnolo, Romagna Water Dog
Fotky: Romaňolský vodní pes (foto, obrázky)


PŮVOD:
Je to starobylé plemeno vodních psů, kteří byli používáni k přinášení vodní zvěře v nížinách Commachia a v bažinách okolo Ravenny. Během staletí byly velké bažiny vysušeny a změnily se postupně v ornici. Spolu s touto změnou krajiny ztratil Lagotto své původní lovecké uplatnění. Jeho vrozená schopnost vyhledávat a jeho velice jemný nos z něj dělají výjimečného specialistu pro vyhledávání lanýžů v pahorkatinách kraje Romagna. Jeho lovecké pudy již vymizely a nemá zájem o pachy jiné zvěře.

POPIS:
Je to menší pes středního tělesného rámce, vyvážených proporcí. Pes je téměř stejně vysoký, jako je dlouhý. Výška v kohoutku psů je 43 až 48 cm, a u fen 41 až 46 cm. Váha u psů je mezi 13 až 16 kg, u fen mezi 11 až 14 kg. Hlava je pěkně utvářená, trup je kompaktní, končetiny jsou silné. Uši jsou svěšené a ocas je krátký. Délka těla se má co nejvíce přibližovat výšce v kohoutku. Srst je hustá, kudrnatá se strukturou vlny, díky níž je plemeno velice otužilé.

VÝŠKA:
Pes má v kohoutku 43 až 48 cm. Ideál je 46 cm.
Fena má v kohoutku 41 až 46 cm. Ideál je 43 cm.
Tolerance je +- 1 cm.
Fotky: Romaňolský vodní pes (foto, obrázky)


VÁHA:
Pes váží 13 až 16 kg.
Fena váží 11 až 14 kg.

SRST:
Krátká, hustá, kudrnatá, silná, se strukturou vlny. S podsadou, která má schopnost odpuzovat vodu. Pokud srst není stříhaná, má tendence plstnatět. Barva jednobarevně bílá, bílá s oranžovými nebo hnědými znaky, stříkaná hnědě (hnědý bělouš), jednobarevně hnědá v různých odstínech, jednobarevně oranžová. Někteří psi mají hnědou či tmavohnědou masku.

CHARAKTER:
Otužilý Lagotto je poslušný, nenáročný, bystrý, oddaný, velmi závislý na svém pánovi a velmi snadno se cvičí. Navíc je to výborný společenský pes a hlídač.

PLEMENO:
FCI VIII. – Slídiči, retrieveři a vodní psi.
Sekce 3 – vodní psi.
Bez pracovní zkoušky

OFICIÁLNÍ ZKRATKA V ČR :
LGR

 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

kolik?

Vasek, 19. 2. 2012 13:01

Hodne jsem se uz docetl o tomto psikovi,ale nikde jsem nenasel chovne stanice a cenovou relaci,diky