Jdi na obsah Jdi na menu
 


Field španěl (Field Spaniel)

ANGLICKÝ NÁZEV:
angl.: Field Spaniel


PŮVOD:
Field španěl byl vyšlechtěný ve Velké Británii počátkem 19. století. Standard plemene byl přiznán v roce 1892. Pro zesílení kostry a vylepšení zevnějšku mu asi před sto lety byla dodána krev Susek-španěla, což přispělo k rychlému výsledku - tělo Field španěla se stalo příliš těžkým a širokým, ztratil značnou část svých pracovních vlastností a přestal mít úspěch mezi lovci. Ke konci druhé světové války tak byl již na hranici zániku. Díky velkému úsilí jeho milovníků byl po roce 1948 vypracován a přijat standard Field španěla. Byl rozšířen po Velké Británii, Francii i Belgii.


POPIS:
Field španěl má dobře vyvážený, vznešený, vzpřímený a sportovní vzhled. Je to krásný a harmonicky rostlý pes. Hlavu má velkou, s dlouhým, avšak ne širokým čumákem. Oči jsou středně velké a v závislosti na barvě psa černé, temně nebo světle hnědé, jemného a důstojného výrazu. Čenich nosu je velký, s odkrytými nozdrami. Uši jsou nízko nasazené. Ocas je posazen níže, než je úroveň zad, drží se rovně nebo zlehka zahnut dolů, dříve se na polovinu své délky kupíroval.


VÝŠKA:
Field španěl má v kohoutku přibližně 45,7 cm.

Fotky: Field španěl (foto, obrázky)


VÁHA:
Field španěl váží v rozmezí 18 až 25 kg.


SRST:
Field španěl má rovnou nebo zlehka vlnitou a hedvábnou srst. Na uších, hrudi, břichu a zadních straně nohou je srst dlouhá a zobrazuje „závěsy“. Zbarvení je černé, játrové, zlatě játrové, barvy červeného dřeva, strakaté nebo libovolné z těchto barev s nádechem nad očima, na krku, zadních a předních končetinách. Vyžaduje každodenně srst čistit kartáčem a rozčesávat hřebenem, ale také sledovat, zda se mezi prsty nenahromadilo bahno.


CHARAKTER:
Field španěl je neobvykle poddajný, aktivní, citlivý a nezávislý. Je to zároveň rozvážný, chytrý a oddaný pes.


PÉČE:
Potřebuje dlouhé procházky, v horských podmínkách se cítí špatně.


PRŮMĚRNÁ DÉLKA ŽIVOTA:
Field španěl se průměrně dožívá 12 až 13 let.


VYUŽITÍ PŮVODNÍ:
Aportér kořisti.


VYUŽITÍ DNES:
Společník.


PLEMENO:
FCI VIII. - Retrívři, slídiči a vodní psi
Sekce 2 – Slídiči.
S pracovní zkouškou.


OFICIÁLNÍ ZKRATKA V ČR :
FS

 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Podhalaňský ovčák

Diana Klíchová, 29. 10. 2008 12:45

Chtěla sem se zeptat jestli nemáte štěně podhalaňský ovčák