Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bearded kolie (Bradatá kolie)

ANGLICKÝ NÁZEV:
Bearded kolie

Fotky: Bearded kolie (foto, obrázky)


PŮVOD:
Je to plemeno známé již z dávných dob. Od 16. století žilo ve Skotsku. Je možné, že je příbuzné nejen s Kolií a Staroanglickým ovčákem (Bobtail), ale i s Jihoruským a Polským ovčákem. Historický vznik tohoto plemene nás vrací do časů, kdy bezpečí lidí bylo kompletně závislé na domácích zvířatech. V této době se předkům Bradaté kolie říkalo Horská kolie a Schatlandský ovčák. Plemeno vznikalo pod vlivem přírodních podmínek staré Anglie stovky let. Je stoprocentně známé, že v roce 1514 se spolu se skotem dostávají na Britské ostrovy také Polští pastýřští psi. Ve středověku se dostávají na Britské ostrovy přes Německo také Ruští pastýřští psi. Plemeno pod jeho současným názvem poprvé popsal v roce 1891 John Thomson Grey ve své knize Skotští psi. Rok 1897 se počítá jako rok oficiálního uznání Bradaté kolie.


POPIS:
Celkový vzhled. Je to pes střední výšky i váhy. Srst je dlouhá, hustá a drsná. Délka těla je v poměru 5:4 k jeho výšce. Feny jsou díky fyziologické zvláštnosti stavby těla o něco delší. Lebku mají širokou a poněkud placatou, čumák je dlouhý a masivní, nos velký a čtvercový. Barva očí je odvislá od celkového zabarvení. Výraz očí je oddaný a chytrý. Obočí jsou z dlouhých vlasů a téměř zakrývají oči. Uši jsou střední velikosti, visící, při vzrušení se zvedají, nikdy však nad vrchní část hlavy. Krk je svalnatý, lehce ohnutý, ale není těžký. Ocas by měl být dost nízko, v klidném stavu visí dolů, konec lehce zahnutý nahoru.
Pes má dobré pastýřské vlastnosti, je schopný při pastvě skotu přijmout samostatné rozhodnutí a i na velice dlouhé vzdálenosti skot nahánět.


VÝŠKA:
Pes má v kohoutku 53 až 56 cm.
Fenka má v kohoutku 51 až 53 cm.


VÁHA:
Asi 20,4 až 25 kg.


SRST:
Srst je rovná, hrubá a drsná, je přípustná lehce vlnitá, avšak ne kudrnatá. Podsrstí je husté a měkké. Délka srsti by měla být dlouhá, aby poskytla ochranu proti špatnému počasí, avšak ne delší, než je délka psa.
Zbarvení je šedé, modro-šedé, žluto-hnědé, červeno-hnědé, černé, pískově-hnědé, s bílými skvrnami nebo bez nich. Bílé skvrny nesmějí být kolem očí. Štěňata se rodí vždy tmavá, s věkem se zabarvení zesvětluje.


CHARAKTER:
Pes je velice aktivní a pohyblivý. Zvláštní vlastností tohoto psa je přívětivost a bystrost. Je chytrý a neúnavný. Nesmí však být agresivním a nejistým.

Fotky: Bearded kolie (foto, obrázky)


PÉČE:
Nevyžaduje žádnou zvláštní péči.


PLEMENO:
FCI I. - Ovčáci a honáčtí psi.
Sekce 1 – Ovčáci s pracovní zkouškou.


OFICIÁLNÍ ZKRATKA V ČR:
BD

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

HUJ

MONIKA ALBRECHTOVÁ , 8. 2. 2015 18:30

TY SE MI NELÍBÍ

chovatelská stanice Bearded collií

z Vilete Bohemia, 18. 6. 2011 15:35

www.bearded.cz

pes!!

romana , 3. 1. 2009 13:50

ti se mi taky moc libi!!!!!!