Jdi na obsah Jdi na menu
 


Anglický špringršpaněl (English Springer Spaniel)

ANGLICKÝ NÁZEV:
angl.: English Springer Spaniel


PŮVOD:
Anglický špringršpaněl byl ve 14. století ve Velké Británii, v hrabství Norfolk, vyšlechtěn z Field španěla. Nejprve byl užíván k vyslídění a nahánění zvěře při lovu se sokolem, později se začal používat k aportování. Je schopen přinést v zubech velkého zajíce nebo lišku. Standard byl přijat ve Velké Británii v roce 1907. Kromě Velké Británie je chován v USA, Kanadě, Francii, Polsku a Rusku.

Fotky: Anglický špringršpaněl (foto, obrázky)


POPIS:
Anglický špringršpaněl je plemenem loveckých psů.
Je to krásný, silný, pohyblivý a neúnavný pes, s kompaktní stavbou těla. Hlava a čenich jsou poměrně široké. Oči má středně velké, oválné, tmavě hnědého zbarvení. Hruď je hluboká. Ocas je pokrytý hustou srstí, je nesený na úrovni hřbetu nebo níže, dříve se kupíroval.


VÝŠKA:
Anglický špringršpaněl má průměrnou výšku v kohoutku 51 cm.


VÁHA:
Anglický špringršpaněl váží v rozmezí 22 až 24 kg. (Standard FCI váhu neuvádí.)


SRST:
Anglický špringršpaněl má hustou, hedvábnou a přiměřeně dlouhou srst, která ho před nepřízní počasí dobře chrání. Zbarvení není nikdy jednobarevné. Může mít jakoukoliv barvu, nejběžnější je hnědě nebo černě skvrnité s rezavým pálením.


CHARAKTER:
Anglický špringršpaněl je přátelský, šťastně naložený a poslušný. Je odvážný, chytrý a oddaný svému pánovi. Má rád děti.


PÉČE:
Pro zachování dobré kondice jsou nutné dlouhé procházky a velká fyzická zátěž. Je třeba denně kartáčovat srst a pečovat o čistotu uší.


PRŮMĚRNÁ DÉLKA ŽIVOTA:
Anglický špringršpaněl se průměrně dožívá 12 až 14 let.


VYUŽITÍ PŮVODNÍ:
Vystavování a aportér kořisti.


VYUŽITÍ DNES:
Lovecký pes a společník.

Fotky: Anglický špringršpaněl (foto, obrázky)


PLEMENO:
FCI VIII. - Retrívři, slídiči a vodní psi
Sekce 2 – Slídiči.
S pracovní zkouškou.


OFICIÁLNÍ ZKRATKA V ČR :
ASS

 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Otázka

Mirek, 28. 1. 2011 9:57

Dobrý den. Uvažuju nad touto rasou, že bych si ji pořídil a chtěl jsem se zeptat, jestli se i tomuto psu musí také čistit vnitřek zadku stejně jako je tomu i u kokršpaněla? Děkuji.

krasa

emma, 26. 3. 2009 17:41

ja cvičim tuto rasu mě je 18 ja cvičim psi a brit je zatim zlobivi ale hodni když spi. ja mam 4 psy. doma mi delaji docela čurbes ale dokaži byt hodny ja měla 6 psu a 2 mi chciply pardon ale ty vaše jsu krasny tak čus emma