Jdi na obsah Jdi na menu
 


Argentinská doga

Argentinská doga (Dogo Argentino)

Argentinská doga je středně velký pes atraktivního vzhledu.

ANGLICKÝ NÁZEV:
špan. Dogo Argentino, angl. Argentinian Mastiff

PŮVOD:
Toto plemeno bylo vyšlechtěno počátkem dvacátých let 20. století Antoniem Norisem Martinesem. Cestou křížením starých bojových psů z Cordoby (oblast ve Španělsku), Německé dogy (po ní získal vysoký vzrůst), Španělského mastina, velkého Pyrenejského mastina (od něho má bílou barvu), Irského vlkodava (rychlost), Anglický bulldoka, Boxera, Bullteriéra, Čistokrevního psi-pointera (citlivý nos a rychlost) i Bordeauxských dog (mohutnost a statečnost), plemeno získalo harmonické rysy svých předků. Předurčení Argentinského mastifa je hon ve smečce na velkou zvěř: divoké kance, jaguáry nebo pumu. Tito psi jsou přizpůsobeni k pronásledování zvěře, setkat se s nimi v boji a zvítězit.

POPIS:
Výška v kohoutku je 60 až 68 cm, váha 40 až 60 kg. Pes je atletické postavy s masitou lebkou, mohutnými čelistmi a silným čumákem. Srst je krátká, hladká, měkká a dlouhá zhruba 1,5 - 2 cm, plošně přiléhající k tělu, musí se lesknout.

VÝŠKA:
Pes má v kohoutku 62 až 68 cm.
Fena má v kohoutku 60 až 65 cm.

VÁHA:
Pes váží 45 až 60 kg.
Fena váží 40 až 45 kg.

SRST:
Argentinská doga má krátkou, hladkou, měkkou a dlouhou zhruba 1,5 - 2 cm, plošně přiléhající k tělu srst, musí se lesknout. Barva: čistě bílá, kolem oka je barevná skvrna černé nebo tmavé barvy přípustná-nesmí přesahovat více než 10% plochy hlavy. Více než jedna barevná skvrna na hlavě je diskvalifikující vadou.

CHARAKTER:
V celém světě je Argentinská doga vyhlášena jako dokonalý pes pro ochranu a strážní službu. Je velmi inteligentní, je však nutné ho vychovat. To je to nejdůležitější. Pak může být domácí mazlíček, nebo ostražitý hlídač nebo vytrvalý sportovec.

PLEMENO:
Skupina 2 Pinčové a knírači,molossové a švýcarští salašničtí psi.
Sekce2. Molossové, dogovití psi.
Bez zkoušky z výkonu.

OFICIÁLNÍ ZKRATKA V ČR :
AD

ČÍSLO STANDARDU:
FCI - Standard č. 292 / 29.01.1999 (Argentina)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Ann

Werr, 28. 4. 2011 18:10

Máme dogu Ann je to zlatíčko a tohle je hezký blog.