Jdi na obsah Jdi na menu
 


Americká akita (American akita)

                                                                                                                                                             Americká akita je vyrovnaný pes s rozvážným vystupováním. Je inteligentní a přátelský, zároveň však nezávislý a někdy dominantní. Je vinikajícím hlídaček a jsou-li jeho lidé v nouzi, zasáhne. Není přehnaně ostražitý, působí klidně a nenechá se lehce vyvést zmíry. Je poměrně poslušný, chová se však jako přítel a ne jako otrok.

                                                                                                                                                                 ČESKÝ NÁZEV:
Americká akita

PŮVOD:
V průběhu staletí se Americká akita využíval k nejrůznějším účelům, například k lovu medvědů, jako hlídací pes či společenský pes šlechty.

POPIS:
Akita měl vždy široké použití. Jako pes hlídací, lovecký, bojový, tažný i společenský. Byl symbolem štěstí a zdraví. Je to klidný, věrný, poslušný, bdělý pes. Navenek silný a odvážný, v srdci jemný, při dobré výchově velmi oddaný rodině. Málo štěká. K nevítaným návštěvám dokáže být velmi razantní. Touží žít v co nejtěsnějším kontaktu s pánem a rodinou.
Tělesně je velmi nenáročný a otužilý, může být celoročně ustájen venku. Péče o srst je zcela běžná, na péči nemá akita nijak zvláštní nároky. Je to pes vhodný pro zkušenější majitele, kteří jej dokáží pevně a důsledně vychovávat a poskytnout mu nějaké pracovní či sportovní vyžití.
Jedná se o velkého psa robustní konstituce, harmonický, celkově mohutný a silné kostry. Pro plemeno je charakteristická široká hlava ve tvaru tupého trojúhelníku s hlubokou tlamou, poměrně malýma očima a vztyčenýma ušima směřujícíma kupředu většinou ve stejné úrovni se zadní částí šíje.

VÝŠKA:
Pes má v kohoutku 66 až 71 cm
Fena má v kohoutku 61 až 66 cm

VÁHA:
Plemený standard hmotnost neuvádí.



SRST:
Americká akita má patrovou srst. Podsada je silná, jemná, hustá a kratší než krycí srst. Krycí srst (pesíky) rovné, tvrdé a poněkud odstávající. Srst na hlavě, v dolní části končetin a na uších krátká. Délka srsti na kohoutku a zádi přibližně 5 cm, což poněkud přesahuje délku srsti na ostatních částech těla s výjimkou ocasu, kde je srst nejdelší a nejbohatší. Jakákoliv barva jako červená, žlutá, bílá atd.; přípustná je i strakatá a žíhaná. Barvy jsou zářivé a jasné, znaky jsou dobře vyvážené, s maskou, nebo bez ní, nebo s lysinou. Bílí psi (jednobarevní) masku nemají. Strakatí psi mají bílou základní barvu s velkými rovnoměrně rozmístěnými skvrnami pokrývajícími hlavu a více než jednu třetinu těla. Barva podsady se smí lišit od barvy krycí srsti.

CHARAKTER:
Americká akita je největší zástupce japonských špicovitých psů. Byl v zemi svého původu vyhlášen za národní kulturní dědictví. Je to velký, silný a kompaktní pes s typickou špicovitou hlavou, tmavým okem, vzpřímenýma ušima a pozorným výrazem. Má silné končetiny a osvalené tělo, které napovídá o jeho původním poslání zápasníka. Ocas má nesený pevně stočený na zádi.

PLEMENO:
Skupina 5 – špicové a primitivní plemena. Sekce 5 – asijští špicové a příbuzná plemena. Pracovní zkouška není požadována.

OFICIÁLNÍ ZKRATKA V ČR :
VJP – Velký japonský pes

ČÍSLO STANDARDU:
344 ( uznaná plemena FCI )
Jako mezinárodní plemeno byl zaregistrován v roce 05.01.2006.

Země původu je Japonsko.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář