Jdi na obsah Jdi na menu
 


Anglický buldok (English Bulldog)

Anglický buldok je ztělesněním živosti, síly a odhodlání. Je to chytrý, pohotový, smělý, spolehlivý, odvážný a inteligentní pes, který velmi miluje děti. Jeho prameny vedou až k Moloským dogám, bojovým plemenům, žijícím ve starých Aténách.

ANGLICKÝ NÁZEV:
angl.: English Bulldog; čes.: Anglický buldok

PŮVOD:
Pojmenování Bulldog se přeneslo z anglického jako „býčí pes“. Prameny plemene vedou k Moloským dogám, bojovým plemenům žijícím ve starých Aténách. Ve středověké Anglii byli předkové buldoků používáni pro hon na silná zvířata. Začátkem 18. století se tito psi zúčastňovali „býčích zápasů“, avšak v roce 1835 byly býčí zápasy zakázány. Jakýsi Bill Georgie pokračoval ve šlechtění buldoků a předělal původně bojového psa na spolehlivého společníka i dobrého přítele.
Plemeno bylo oficiálně uznáno koncem 19. století ve Velké Británii, začátkem 20. století i v USA. V roce 1875 byl otevřen první „Klub milovníků anglických buldogů“. V ČR se toto plemeno objevilo v 80. letech 20.století a ihned se stalo velice populárním.

POPIS:
Tento pes je hladkosrstý, robustní, silný, střední velikosti. Výška v kohoutku je 38 až 40 cm, váha 22,7 až 25 kg. Hlava je mohutná, s krátkým, připlácnutým čumákem. Čenich je malý, zvednutý nahoru. Uši jsou malinké, tenké, stojaté, ve tvaru "růže". Ocas u tohoto plemene psů je krátký, není delší jak 8 cm. Pes je poměrně tlustý, s hladkou, krátkou srstí. Nohy jsou krátké a tlapky velké se silnými prsty. Buldoci se bohužel nevyznačují dlouhověkostí.
Barva je souvislá, zlatě-kaštanová, rezavá, hnědě-žlutá, tygří nebo bílá.

VÝŠKA:
V kohoutku má 38 až 40 cm.

VÁHA:
Pes váží do 25 kg.
Fena váží do 22,7 kg.

SRST:
Je krátká a hladká a proto vypadá (ale pouze vypadá) hrubá.

CHARAKTER:
Anglický buldok je ztělesněním živosti, síly a odhodlání. Je to chytrý, pohotový, smělý, loyajální, spolehlivý, odvážný a inteligentní pes, který velmi miluje děti. Svým vzhledem působí divokým dojmem, má však od přírody laskavou povahu. Vyniká dobráckým a přátelským charakterem.

PLEMENO:
FCI II. - Pinčové a knírači, molossoidní.
Skupina 2 - Pinčové a knírači, molossoidní a švýcarští salašničtí psi.
Sekce 2.1 - Dogovití molossové.
Bez zkoušky z výkonu

OFICIÁLNÍ ZKRATKA V ČR:
AB

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

co

marika, 3. 2. 2012 10:24

nic tu kurva nemate