Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rumunský karpatin (Romanian Sheepdog)

ANGLICKÝ NÁZEV:
angl.: Rumanian Sheepdog, Carpathian Sheepdog, Romanian Shepherd Dog, Carpatin; čes.: Rumunský karpatin


PŮVOD:
Rumunský karpatin (Carpathian Sheepdog, Rumanian Sheepdog) je plemenem chovaným především v horských oblastech Rumunska. Je pravděpodobné, že vzniklo křížením různých pasteveckých psů, zejména slovanských a tureckých. Rumunský karpatin má typickou bíle zbarvenou srst, což je výhodou, neboť bílých psů se nebojí ovce a ani lovci si ho nemohou splést s vlkem. Je to tedy spolehlivý pastýř a ochránce stád, zvyklý na rumunské místní drsné podmínky. Rumunský karpatin je vzácné plemeno, za hranicemi své vlasti neznámé.


POPIS:
Rumunský karpatin (Carpathian Sheepdog, Rumanian Sheepdog) je plemenem pracovních psů.
Je to pes se silnou kostrou, krátkým silným krkem a dobře vyvinutou muskulaturou. Hlava má širokou mozkovnu a silné, respekt vzbuzující čelisti. Oči jsou tmavé a hluboko posazené.


VÝŠKA:
Rumunský karpatin má v kohoutku 58,5 až 66 cm.


VÁHA:
Rumunský karpatin váží v rozmezí 32 až 45 kg.

Fotky: Rumunský karpatin (foto, obrázky)


SRST:
Rumunský karpatin (Carpathian Sheepdog, Rumanian Sheepdog) má rovnou a hustou srst, která je středně dlouhá. Zbarvení je: bílé s hnědým grošováním, možné je i čistě bílé, výjmečně se vyskytují psi čokoládové barvy.


CHARAKTER:
Rumunský karpatin (Carpathian Sheepdog, Rumanian Sheepdog) je silný a zdatný pes s bleskovou reakcí a vrozenou agresivitou! Svoje teritorium bude zuřivě bránit až do posledního dechu.


PÉČE:
Rumunský karpatin (Carpathian Sheepdog, Rumanian Sheepdog) se nehodí pro chov v bytě. I při chovu venku potřebuje zajistit dostatek pravidelné fyzické zátěže.


PLEMENO:
FCI - Neuznané plemeno.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář