Jdi na obsah Jdi na menu
 


Anglický buldok starého typu (Olde English Bulldogge)

Anglický buldok starého typu je silný pes kompaktní konstituce s dobře vyvinutou muskulaturou. Je to poddajný, avšak velice schopný, ochranářský, nebojácný a atletický pes, divokého vzhledu. Ke své rodině je však velice přátelský a je velmi oddaným společníkem.

ANGLICKÝ NÁZEV:
Olde English Bulldogge; čes.: Anglický buldok starého typu
PŮVOD:
Anglický buldok starého typu je dosti nové a velmi vzácné plemeno, které vyšlechtil David Leavitt, Vzniklo křížením z jedné poloviny Anglického bulldoka (English bulldog) a z druhé poloviny plemen, jako je Bulmastif (Bullmastif, Pitbull (Pit Bull) a Americký buldok (American Bulldobg). V roce 1971 se stal rozčarovaný Americkými buldoky díky jejich plemenným problémům a dýchacím poruchám. Zjistil totiž, že nevypadají a nejsou jako jejich předci, kteří byli zdravější a méně extrémní. Davidovým cílem bylo vyprodukovat psy, kteří by měli vzhled Anglického buldoka v 18. století, s temperamentem těch dnešních, avšak bez poruch dýchání nebo dalších elementů, ke kterým mají dnešní Angličtí buldokové sklon. Toto plemeno již problémy s dýcháním nemá. Nikdy však nebudou jako lovečtí psi, kteří jsou schopní běžet na míle daleko navzdory tomu nejletnějšímu žáru, ale jsou třikrát lepší, než vyhrazený moderní buldok. Porody císařským řezem u tohoto plemene nejsou nezbytné. David říká, že právě nyní dosahuje svého cíle: Vyprodukovat buldoka se zdravím a temperamentem, který bude sloužit lidem, namísto aby oni sloužili jemu. Plemeno je uznané IOEBA, NKC, CKC, APRI.
POPIS:
Anglický buldok starého typu by měl být živý a pohotový pes, se souměrným, dobře proporcionálním tělem.
Hlavu má velkou a čtvercovou, k tělu však proporcionální, mezi očima je hluboce zapadlá, čelo prodlužující, mírně svraštělá. Čelistní svaly jsou silné. Jeho dolní čelist je vyhrnutá a vyčnívá. Skus je čtvercový, s předkusem, a dolními velkými špičáky. Oči má nízko a široce posazené. Čelo má ploché, čenich krátký a široký. Uši má buď ve tvaru růže nebo západkovité, měly by být vysoce a široce posazené. Ušní lalok má mít 2 rýhy. Krk by měl být krátký a téměř tak široký, jako hlava, zatímco ramena má velmi široká a svalnatá. Přední končetiny mohou být mírně skloněné nebo rovné. Žebra by měla být dobře zakulacená. Hruď je široká a hluboká. Záda jsou krátká, mírně klenutá a silná. Břicho je dobře podkasané nahoru. Zadní končetiny mají stehna velmi svalnatá. Ocas musí být rovný.
VÝŠKA:
Anglický buldok starého typu má v kohoutku 41 cm a více.
VÁHA:
Anglický buldok starého typu má hmotnost 23 kg a více.
SRST:
Anglický buldok starého typu má srst krátkou, přiléhající a středně jemnou. Zbarvení je šedé, černé, červeně skvrnité, skvrnité na bílém, srnčím, červeném nebo černém základě nebo s bílou. Růžově zbarvený nos nebo růžové oční linky jsou nevhodné, nejsou však příčinou diskvalifikace. Srst má krátkou, přiléhající a středně jemnou. Zbarvení zahrnuje červené, šedé nebo černé skvrny.
CHARAKTER:
Anglický buldok starého typu je povahou kamarádský, má však vzhled zápasníka. Je to poddajný, avšak velice schopný, ochranářský, nebojácný a atletický pes, divokého vzhledu. Je odvážný a odhodlaný, smělý a přátelský ke své rodině i jejich přátelům. Tomu, kdo ohrozí jeho pána a majetek je však nebojácným protivníkem. Nepřátelství k cizincům není považováno za chybu, je to však velice neobvyklé. Je to pes, který je tak horlivý Vás potěšit, že se může ve snaze udělat cokoliv, co je po něm požadované, velice přepínat. Fenky jsou často více teritoriální, ochranářské a vlastnické, než psi.
Anglický buldok starého typu rád žvýká, měl by proto být zásobován spoustou hraček a kostí. Hračky z kostí či kaučuku jsou vysoce doporučované. Toto plemeno inklinuje ke slintání a brindání. Přizpůsobí se každému životnímu stylu, měl by však být chráněn před příliš vysokou teplotou i mrazem.
PÉČE:
Anglický buldok starého typu, pokud je držený v neustál dobré kondici, může to být aktivní pes, nicméně jsou šťastnější jen při mírném cvičení. Mohou setrvávat v relativně dobrém tvaru a svalovém tónu i s jen lehkým cvičením. Je to přirozeně pomalé plemeno, kvůli jejich jedinečné struktuře a stavbě těla by neměli být svádění ke skákání a k provozování usilovných cvičení, a to především jako malá štěňata.
PRŮMĚRNÁ DÉLKA ŽIVOTA:
Anglický buldok starého typu se průměrně dožívá 11 let a více.
VYUŽITÍ DNES:
Společník.
PLEMENO:
FCI – Neuznané plemeno.
Sekce – Mastif.