Jdi na obsah Jdi na menu
 


Basenji (Congo Dog)

ANGLICKÝ NÁZEV:
Basenji, Congo Dog


PŮVOD:
Zobrazení psů, podobných plemeni Basenji, vídáme již na reliéfech hrobů faraonů. Basenji původně vznikli z dávných polodivokých vlasatých psů, tzv. Šensiů, kteří žili s africkými kmeny Pygmejů v Kongu. Jde o jedno z nejpůvodnějších a nejprimitivnějších, dodnes existujících, plemen psů. Předpokládá se, že si je cestovatelé s sebou vozili podél řeky Nilu. V polovině 19. století toto zapomenuté plemeno oživili badatelé v Kongu a jižním Súdánu. V Kongu se Basenji využívali jako lovečtí psi, sloužící k nahánění zvěře do sítí. Jazykem místních obyvatel je Basenji označován jako „lesní bytost“. Proslavil se tím, že neumí štěkat, i když pro vyjádření svých potřeb vydává různé zvuky. Domníváme se, že je po celá tisíciletí využívali na tiché hony.


POPIS:
Lehký, velmi elegantní, středně velký, vysokonohý pes. Výška v kohoutku je 40 až 43 cm, hmotnost 9,5 až 11 kg, důležitá je však především harmonická postava. Lehká kostra, má poněkud zkrácený formát a vzpřímený krk. Hlava je plochá, při vztyčených uších se na obličeji tvoří vrásky. Přechod od čela k čenichu je sotva zřetelný. Ocas vysoko nasazený, jednou nebo dvakrát zatočený nad hřbetem. Srst lesklá, krátká a jemná. Zbarvení: červenobílé, černobílé, trikolorní, žíhané s bílou. Vždy jsou však bílé tlapy, hruď a konec ocasu.

Fotky: Basenji (foto, obrázky)


VÝŠKA:
Pes má v kohoutku 43 cm.
Fena má v kohoutku 40 cm.


VÁHA:
Pes váží kolem 11 kg.
Fena váží asi 9,5 kg.


SRST:
Lesklá, krátká a jemná. Zbarvení: červenobílé, černobílé, trikolorní, žíhané s bílou.


CHARAKTER:
Tento tichý, k cizím zcela nedůvěřivý a venku zdánlivě nekontaktní, pes se v domácím prostředí stává mimořádně milým a citlivým společníkem. Je to nezbeda s radostí ze života. Je velmi čistotný, o svou srst dokonce po kočičím způsobu sám pečuje, hodí se do bytových podmínek. Je laskavý k dětem, avšak vždy připraven utkat se v boji se svými vrstevníky.


PLEMENO:
FCI V. - Špicové a primitivní typy.
Sekce 6 - Primitivní plemeno.
Bez pracovní zkoušky.

Fotky: Basenji (foto, obrázky)


OFICIÁLNÍ ZKRATKA V ČR :
BSN

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Milovnice PSŮ

Katka, 31. 8. 2009 18:54

Je to moooc krásný pejsek...!!!

text

basenji, 23. 10. 2008 20:01

je to fakt husty!