Jdi na obsah Jdi na menu
 


Americký toy-foxteriér (American Toy Fox Terrier)

Americký toy-foxteriér je dobře rostlý pes s krásnými proporcemi a hladkou srstí. Je to živý, čilý a energií sršící pes, překrásný přítel a všemi oblíbený miláček. Pro ty, jenž milují droboučké psy, je nepostradatelným společníkem.

ANGLICKÝ NÁZEV:
angl.: American Toy Fox Terrier; čes.: Americký toy-foxteriér

PŮVOD:
Americký toy-foxteriér je známý také jako American Toy Terrier nebo jako Amertoy. Plemeno bylo vyšlechtěno v roce 1936 v USA. Jeho standard se datuje k roku 1876. Ve Spojených státech byl pečlivou selekcí chovu zmenšený. Díky křížení s Anglickým toy teriérem (Englisch Toy Terrier), Čivavou, (Chihuahua) a s Italským chrtem, má rafinovaně uhlazené rysy a mírnou povahu. Ve značné míře je zbaven chyb, obyčejně typických pro trpasličí plemena. Jeho původní využití bylo chytání krys. Plemeno je uznané UKC, NKC, NTFTA, AKC, APRI, ACR.

POPIS:
Americký toy-foxteriér má ocas ukotvený krátce a nošený vysoko. Oči má tmavé a okrouhlé. Uši má tvarované do písmene „V“ a vztyčené. Stop odděluje klenutou lebku od malého úzkého čenichu. Srst má krátkou a silnou. Zbarvení je bílé s černo tříslovými nebo tříslovými značeními. Vyskytují se však i jiná zbarvení.


VÝŠKA:
Americký toy-foxteriér měří v průměru asi 25 cm.

VÁHA:
Americký toy-foxteriér váží v rozmezí 1,5 až 3 kg.

SRST:
Americký toy-foxteriér

CHARAKTER:
Americký toy-foxteriér je fyzicky malý, avšak robustnější pes, který si za všech okolností udržuje svoji vášeň pro život. Toto plemeno si myslí, že je velké. Je nepoddajný a houževnatý, bystrý a šťastný, avšak tvrdohlavý. Je zvědavý a aktivní, po celý svůj život si udržuje svého mladého ducha. Je inteligentní, milující, citlivý a milý. Je velmi ostražitý a pohotový, zvídavý a rychlý. Je to společenský pes, který nikdy nezapomene na svoje starodávné zvyky teriéra, a proto bude doma bojovat s myšmi a drobným domácím zvířectvem. Je to malý atletický pes, který velmi miluje hon. Je laskavý a velmi loajální. Toto plemeno je výjimečné svojí inteligencí a dobře vytrénovatelné. Někteří z nich jsou cvičeni k pomoci postiženým lidem. Americký toy-foxteriér prokázal, že je vynikajícím psem pro hluché lidi. Může být vycvičený k tomu, aby vzal svého lidského společníka ke zdrojům zvuků, jako je například telefon. K dětem je velice přátelský, nedoporučuje se však ke společnosti dětí, které by mu pro jeho drobounkou a křehkou velikost mohly ublížit. Tento malý pes s jistotou přináší úsměvy na tvářích všech, s nimiž se setká, a to především v důsledku jeho aktivnímu a mladému skotačení. Je velmi náchylný k nepřízni počasí, proto by měl při chladnějším počasí nosit teplý obleček a být chován pouze v domě či bytě.
Americký toy-foxteriér je energií sršící pes, překrásný přítel a všemi oblíbený miláček. Pro ty, jenž milují droboučké psy, je nepostradatelným společníkem.


PÉČE:
Americký toy-foxteriér je velmi aktivní pes, který velice pečuje o své psí potřeby. Na péči je nenáročný. Pravidelně češte a kartáčujte jeho srst, aby byla hladká.

PRŮMĚRNÁ DÉLKA ŽIVOTA:
Americký toy-foxteriér se průměrně dožívá 13 až 14 let.

VYUŽITÍ PŮVODNÍ:
Chytač krys.

VYUŽITÍ DNES:
Společník.

PLEMENO:
FCI – Neuznané plemeno.
Sekce – Teriér.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Americký toy teriér

tessa11@seznam.cz, 19. 10. 2012 22:54

Dobrý den,
je v ČR možné tohot pejska sehnat?

TOY - foxteriér

Janul.s@seznam.cz, 12. 1. 2012 12:21

Nevíte někdo, zda-li je možné v čr sehnat štěňátko tohoto pejska????

Re: TOY - foxteriér

Květová, 16. 5. 2012 12:04

Dobrý den,
mám výstavní fenu tohoto plemene a hledám psa ke krytí. Snad se to povede.
J.Květová

Re: Re: TOY - foxteriér

Rozsypal, 17. 8. 2012 12:25

Dobrý den,
podařilo se Vám sehnat pejska pro nakrytí fenky? Taky nás zajímá zdali se dá u nás sehnat tady toto plemeno ke koupi. Děkuji za odpověď.
Rozsypal